Vizsgálták a detektorokat

Akt.:
Vizsgálták a detektorokat
© Fotó: Varga Zoltán
Debrecen - Míg múlt hét csütörtökön nem cáfolták, hogy akadnak hivatali autók, amelyeken lézerblokkolók vannak, hétfőn dr. Szekeres Antal jegyző már arról beszélt: az autókba épített lézeres eszközök csak jelzik a közelgő sebességmérést; ezt szakértői vizsgálat állapította meg. Varga Zoltánt (DK), az ügy kirobbantóját a válasz nem nyugtatta meg, az eszközök dokumentumait szeretné látni.

A megyeszékhely polgármesteri hivatalában rendszeresített 19 szolgálati autó mintegy harmadába építettek be lézert érzékelő eszközt. A gépkocsik egyike sincs személyhez kötve, az 530 dolgozó igénylés alapján használhatja azokat – derült ki egy a városházán tartott hétfői tájékoztatón. A lézerblokkolók azt követően kerültek terítékre, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője, Varga Zoltán fényképekkel hívta fel azokra a figyelmet.

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy abban a polgármesteri hivatal vezetője, dr. Szekeres Antal jegyző is megszólalt, miután a járművek tulajdonosa a hivatal. Arról számolt be, hogy a lézerdetektorokat az előző önkormányzati ciklusokban vásárolták: az elsőt még 2009-ben, további ötöt 2010-ben, egy újabbat pedig 2014-ben, a beszerzésük és beszerelésük közel 2,1 millió forintba került.

Vizsgálatot rendelt el

A tájékoztatón cáfolta Varga Zoltán állítását, miszerint azok képesek volnának blokkolni a sebességmérő kamerákat. A traffipaxokat viszont képesek előre jelezni, és a tolatásban is segítenek. Ezt elmondása szerint szakértői vizsgálat állapította meg, amelyet még a múlt héten rendelt el. A fejlemény azért érdekes, mert az ügy kirobbanása után munkatársaink is utánanéztek a hivatal által használt berendezés típusának, és minden internetes hirdetés elsődleges funkciójaként a lézerblokkolást említi, ezt egészíti ki a tolatóradarként való használhatósága.

Szekeres Antal az eszközök alkalmazását a 13 gépkocsivezető folyamatos túlmunkájával, a közlekedés biztonságának növelésével és a sofőrök munkakörülményeinek javításával indokolta. Azok használata kedvező hatást vált ki, a gépkocsivezetők körültekintőbben vezetnek, magyarázta, leszögezve, az eszközök működése a jogszabályoknak megfelelő.

A sajtótájékoztatón részt vett az ügyet felszínre hozó DK-s képviselő is.A politikus annak végén felállva azt mondta a jegyzőnek, az ilyen típusú detektorok egy kapcsoló működtetésével alkalmasak arra, hogy blokkolják a sebességmérőt. Ez – mint arról beszámoltunk – jogszabályokba ütközhet, ugyanis tilos rendőrség eszközeinek működését akadályozni. Varga bemutatott egy olyan fotót, amelyen a lézerblokkoló feje megszólalásig hasonlít arra, amit az egyik hivatali autón fényképezett le.

Kifogásolta, hogy a hivatal olyan berendezéseket vásárolt, amik nem elengedhetetlen részei a közlekedésbiztonságnak. Szekeres cáfolta, hogy váltókapcsolók tartoznának a berendezésekhez, amivel jogellenesen lehetne azokat használni. Hozzátette, az ilyen eszközökből többféle is kering az interneten.HBN–SZZSL


Balázs Ákos: nem vet fel morális kérdést

A DK-s Varga Zoltán sajtótájékoztatóján azt mondta, szakértőkkel folytatott beszélgetései alapján 250 ezer forint felett már jó minőségű, lézerblokkolásra is alkalmas eszközökhöz lehet hozzájutni. – Aki ilyen berendezést vásárol, azért teszi, mert nem szeretné betartani a sebességkorlátozásokat, ennek következményeit pedig el akarja kerülni. Ezért már annak beszerelése morálisan és etikailag elfogadhatatlan – fogalmazott, hozzátéve, hogy „az önkormányzat vezetői a hazugság mocsarában vergődnek”. Felszólította az eszközök beépítését elrendelőket, hogy szereljék ki, a munkák illetve a detektorok árát pedig fizessék be a költségvetésbe. Közölte az is, hogy az ügyhöz kapcsolódó iratokba, számlákba írásban kért betekintést.

A közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője, Balázs Ákos leginkább a jegyző szavait ismételte az ügyben összehívott délutáni sajtótájékoztatóján. Ám azt megjegyezte, az ellenzéki politikus rossz színben próbálja feltüntetni Debrecent, a város érdekeit pedig folyamatosan alárendeli saját pártja elvárásainak. Felszólította továbbá Vargát arra, hogy kérjen bocsánatot a „hamis és rosszindulatú állításai miatt”. Kérdésünkre Balázs Ákos elmondta, szerinte az eszközök használata nem vet fel morális kérdést.