Vizsgálja meg a gyerek szemét vakuval

Árulkodó jel lehet a vakuval készült képen a „macskaszem”
Árulkodó jel lehet a vakuval készült képen a „macskaszem” - © Fotó: AFP
A retinoblasztóma fehér pupillaként „jelenhet meg” a vakuval készült fotón.

Az elsőre talán furcsának tűnő ötlet egy – a The Verge-nek nyilatkozó – amerikai szemészorvos szerint akár életmentő is lehet.

A retinoblasztóma ugyanis egy ritka és agresszív formája a szem rákos megbetegedésének, ami szinte kizárólag a gyermekeket érinti. A retinán kifejlődő tumor pedig, ha nem veszik észre időben, gyorsan átterjedhet más szervekre, s a gyermek halálához vezet.

Természetesen a vakuval készített fotó nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, viszont okot adhat annak elvégzésére. Az okostelefon vakujával készített képen, ha „piros szem” helyett fehér vagy fekete pupilla látható, akkor érdemes a gyermeket mindenképp megvizsgáltatni. A gyermekkori szemdaganat ellen harcoló amerikai egyesület (CHECT) például annyira hisz ebben a módszerben, hogy kampányt is indított a múlt évben az okostelefonnal végzett „vizsgálat” mellett.

E „trükköt” a Magyar Blasztómások Egyesülete is ajánlja az aggódó szülőknek. Honlapjukon pedig további fontos információkat osztanak meg az érdeklődőkkel. A retinoblastoma.hu-n olvasható többek között, hogy a kétoldali retinoblasztóma genetikai mutáció következménye és 45–50 százalékban öröklődik, míg az egyoldali változat öröklődési esélye egy a négyhez.

ÉKN-SZFÁ

Címkék: , ,