Vízipari fejlesztéstől a kibertechnológiáig

Akt.:
Vízipari fejlesztéstől a kibertechnológiáig
© Fontos gazdasági és biztonságpolitikai kérdések tárgyalását zárta Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor kézfogása
Az orosz elnökkel folytatott tárgyalások középpontjában a gazdasági együttműködés fenntartásának és kiszélesítésének lehetőségei álltak.

A Mol magyar olajipari vállalat sikeresen részt vesz nyugat-szibériai kőolajlelőhelyek feltárásában és működtetésében. Megállapodás született az ipari együttműködés fokozásáról a technológia-intenzív ágazatokban. A magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is beruházási és fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban.

Diplomáciatörténeti mérföldkő volt, amikor júniusban – közel három évtized után először – látogatott hazánkba izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu személyében. A tárgyalások egyik fontos célja annak rögzítése volt, hogy Izrael és Magyarország kormánya minden segítséget megad a két ország cégei sikeres együttműködésének.

Megállapodás született egy közös technológiai fejlesztési munkacsoport létrehozásáról Magyarország és a V4 államok részvételével. Többek között Izrael a V4-ek államaiból, így Magyarországról érkező informatikusokat fogad ösztöndíjasként, akik a legfejlettebb kibertechnológiát ismerhetik meg és sajátíthatják el. A két ország közötti együttműködés elsősorban a megújuló energia, mezőgazdaság, gépipar, építőipar és a különböző IT-megoldások területén lehet eredményes.


Közel harminc évet kellett várni erre a diplomáciai pillanatra: Izrael miniszterelnöke Budapesten

(Fotók: MTI-archív)

ÉKN

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya megbízásából.