Vízilabda Eb – Keszthelyi vezetésével lett csoportmásodik a magyar női csapat

Belgrád, 2016. január 18. Keszthelyi Rita dob a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női A csoport 5. fordulójában játszott Magyarország - Oroszország mérkőzésen 2016. január 18-án. A magyar válogatott 11-10-re győzött és csoportelsőként bejutott a negyeddöntőbe
Belgrád, 2016. január 18. Keszthelyi Rita dob a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női A csoport 5. fordulójában játszott Magyarország - Oroszország mérkőzésen 2016. január 18-án. A magyar válogatott 11-10-re győzött és csoportelsőként bejutott a negyeddöntőbe - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belgrád – Csoportmásodikként jutott a negyeddöntőbe a magyar női vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon: Bíró Attila szövetségi kapitány együttese az A csoport hétfői zárófordulójában 11-10-re győzte le az orosz csapatot.

A magyarok szerdán 15.45 órától a francia vagy a német együttessel találkoznak a negyeddöntőben.

Eredmény:

nők, A csoport, 5. forduló:

Magyarország-Oroszország 11-10 (2-1, 4-1, 3-3, 2-5)

magyar góldobók: Keszthelyi 6, Kisteleki H. 2, Czigány, Bujka, Illés 1-1

Az első negyedben nagy küzdelmet, rengeteg oda-vissza úszást láthatott a közönség, ugyanis a szerb-román bírópáros előszeretettel fújta be a kontrákat mindkét oldalon. A magyarok védekezése kiváló volt, támadásban pedig a csapatkapitány, Keszthelyi Rita vállalta magára a főszerepet, az ő két góljával vezetett 2-1-re az együttes.

A második felvonás elején ellépett a magyar csapat, előbb Kisteleki Hanna váltott gólra egy emberelőnyt, majd Czigány Dóra nagy erejű lövése a vízről felpattanva az orosz kapus feje és a léc között talált utat a hálóba (4-1). A különbséget Bujka Barbara növelte ötméteresből, az oroszok azonban emberelőnyből szépítettek. Nem örülhettek sokáig, ugyanis Keszthelyi a labdát lehalászva csuklóból emelt a hálóba, visszaállítva ezzel a különbséget (6-2).

A nagyszünet után Gangl Edina pillanatai következtek a kapuban, előbb jó ütemben kiúszva szerzett labdát, majd emberhátrányban mutatott be nagyszerű védést. Elöl több lehetőség is kimaradt, az oroszok pedig éltek az alkalommal és két gólra felzárkóztak (6-4). Magyar emberelőny következett, Bíró Attila időkérés alatt tett rendet a fejekben, Keszthelyi pedig negyedik gólját is megszerezte. A rivális ötméteresből szépített, de a negyed slusszpoénjaként a megállíthatatlannal bizonyuló Keszthelyi váltott pillanatok alatt gólra egy emberelőnyt (9-5).

A zárófelvonás orosz góllal indult, ám Keszthelyivel nem tudtak mit kezdeni, a magyar klasszis egy csodálatos ejtéssel válaszolt (10-6). Az oroszok emberelőnyből csökkentették újra a különbséget. majd egy kimaradt magyar emberfórt követően ejtésből szereztek újabb gólt (10-8). Újabb orosz előny következett, a rivális pedig egyetlen találatra zárkózott fel, majd az egyenlítésért támadhatott, de Czigány labdát szerzett. A magyarok kettőre növelhették volna előnyüket, de kimaradt az emberelőny, az oroszok pedig újra megkapták – a játékvezetőktől is kiállítás formájában – a lehetőséget, amivel éltek is (10-10). Egy perccel a vége előtt Bujka harcolt ki kiállítást, amelyet végletetekig kijátszott a csapat, s végül Illés Anna váltott gólra.

“A mérkőzés előtt azt mondtam a lányoknak, bizonyítsuk be, nem csak azért fontos ez az összecsapás, hogy a negyeddöntőben könnyebb ellenfelet kapjunk, hanem hogy megmutassuk mindenkinek, a játékvezetőknek, a delegátusnak, a szakértőknek, hogy a magyar csapat igenis esélyes a végső győzelemre is” – nyilatkozta a találkozót követően Bíró Attila, aki hozzátette, nem aggódott annak ellenére sem, hogy az oroszok a záró játékrészben négygólos hátrányból felállva egyenlítettek. – “Benne volt a pakliban, hogy döntetlen körüli eredmény születik majd, de bíztam a játékosaimban, hogy abból az egy-két fórból, ami a végén kapunk, sikerül majd egyet értékesíteni, ahogy Illés Annának sikerült is.”

A szakember kitért a hat gólt szerző Keszthelyire is, aki – mint mondta – világklasszis teljesítményt nyújtott. Ugyanakkor hozzátette, hogy az utolsó percekben már nagyon lefogták, de szerencsére vannak mellette a csapatban olyan játékosok, akik ilyen helyzetben elvállalják és értékesítik is a lehetőségeket.

A mérkőzés legjobbja, Keszthelyi Rita szerint a “szokásos magyar betegség” miatt egyenlíthettek az oroszok: “Nálunk elő szokott fordulni, hogy ráülünk az eredményre és csak várjuk, hogy leperegjen az idő. Emellett azért a szoros emberfogásuk elég sokat kivett belőlünk, így a végére elfáradtunk” – nyilatkozta a csapatkapitány, aki szerint lehet építkezni abból, hogy a gárda most 26 percig játszott csak jól, mint mondta, ezt kell kitolni 32 percre.

Hozzátette, jó, hogy könnyebb negyeddöntő vár majd a csapatra, ugyanakkor arra is ugyanúgy fel kell majd készülni.

A női tornáról csak a győztes jut ki a riói olimpiára, emellett a márciusi hollandiai kvalifikációs tornán lehet még kvótához jutni. Ahhoz, hogy a magyar csapat ott legyen ezen a viadalon, a legjobb hatban kell végeznie. Hollandiában további négy válogatott szerezhet indulási jogot.

Korábban:

Portugália-Törökország 11-10 (2-2, 3-3, 4-1, 2-4)
Hollandia-Görögország 11-10 (1-3, 3-3, 3-4, 4-0)

A csoport végeredménye: 1. (továbbjutott) Hollandia 15 pont, 2. (továbbjutott) Magyarország 12, 3. (továbbjutott) Oroszország 9, 4. (továbbjutott) Görögország 6, 5. Portugália 3, 6. Törökország 0

Később:

férfiak, negyeddöntő:

Spanyolország-Görögország 18.45
Szerbia-Oroszország 20.15

– MTI –
hirdetés