Vízilabda Eb – Bíró Attila: mentálisan erősödött a csapat – ELŐZETES

Budapest – Vasárnap női mérkőzésekkel, benne a magyar-holland összecsapással kezdődik Belgrádban az olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság, amelynek első helye ér mindkét nemnél riói ötkarikás részvételt ér.

A szerb fővárosba pénteken útra kelő női együttes szövetségi kapitánya, Bíró Attila indulás előtt az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy optimistán várja a kontinensviadalt.

“Az Eb előtt ugyan viszonylag kevés olyan meccset tudtunk játszani, amelyek a csapat fejlődését nagyban segíthették volna, így is bizakodásra adhat okot, hogy folyamatosan javuló formát mutattak a lányok” – mondta a szakvezető, kiemelve, hogy az elmúlt hétvégi, miskolci nemzetközi tornán biztosan győzték le Keszthelyi Ritáék a legutóbbi vb-bronzérmes olaszokat és a kontinentális csúcstalálkozón csoporttárs görögöket egyaránt.

Az Európa-bajnokságon, ahol a négy-négy csapattal felemelt létszámnak köszönhetően most először vesz részt 16 válogatott a férfiaknál és 12 a nőknél, a magyar hölgygárda az A jelű hatosban szerepel, a holland, a görög, a török, a portugál és az orosz csapat társaságában. Ha Bíró Attila alakulata megnyeri csoportját, január 20-án a másik hatos negyedikjével találkozik az egyenes kieséses szakaszban, míg másodikként a B csoport harmadikjával csapna össze a négy közé jutásért.

A nyitómérkőzést a vb-ezüstérmes hollandokkal játssza a válogatott vasárnap, majd az igazán erős riválisok közül a vb- és Eb-6. görögök 12-én következnek, míg a magyaroknak bronzérmet hozó 2014-es budapesti Európa-bajnokságon ötödik orosz együttessel 18-án küzd meg Bíró Attila alakulata.

“A rövid felkészülési időszakba amit csak lehetett, megpróbáltunk mindent belesűríteni. Az egyhetes kínai edzőtáborunk nagyon hasznos volt, akárcsak a két világliga-selejtezős mérkőzés – mondta a szövetségi kapitány, aki szerint a felkészülés jól sikerült. Hozzátette, hogy a múlt hétvégi Univer Kupa nagyon sokat segített, de van még fejlődési lehetőség elsősorban védekezésben és az emberelőnyös játékban.

“Mondom ezt úgy is, hogy mentálisan erősödött a csapat és védekezésben is jobbak lettünk. A belgrádi Európa-bajnokságon is arra számítok, hogy mérkőzésről mérkőzésre még inkább összeáll a válogatott, napról napra előbbre lépünk, s a végjátékban is ott tudunk lenni.” – tette hozzá.

Bíró Attila elmondta, a fő terv most a riói olimpiai kvóta megszerzése, ami annyit tesz, hogy meg kell nyerni az Eb-t, mivel csak a belgrádi aranyérem garantálja a részvételt a nyári ötkarikás játékokra. Ha mégsem jönne most össze az első hely, a kvóta megszerzésére még lesz lehetőség a márciusi olimpiai kvalifikációs tornán, ahol az Eb 2-5. helyezettje indulhat.

Az Eb csoportbeosztása:

A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

A magyar női válogatott csoportmérkőzései:

január 10., vasárnap, 15.15 ó: Hollandia-Magyarország
január 12., kedd, 15.15: Görögország-Magyarország
január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország-Törökország
január 16., szombat, 11.00: Portugália-Magyarország
január 18., hétfő, 17.15: Magyarország-Oroszország

– MTI –