Vízfoltok a vetésekben

Vízfoltok a vetésekben
Tokajtól Taktaharkány irányába haladva annak arányában növekednek a belvíz által sújtott területek, ahogy a földrajzi szintmagasság csökken.

Tiszaladánynál kisebb foltokat lehet látni a szántásokban, Taktabáj, Prügy, Taktakenéz, Taktaharkány környékén ezek jóval kiterjedtebbek. A körút során kíváncsiak voltunk a háztáji kertekre is.

A taktakenézi Balogh Andrásné elmondta érdeklődésünkre, egyelőre nem rosszabb a helyzet a tavalyinál, de lehet még, hiszen hó eshet az elkövetkezendő hetekben. Most mintha némi olvadást és víz elszivárgást lehetne észlelni. 

Kézi szerszámokkal is 

A Prügyi Mezőgazdasági Rt. egyik telepén állandó lakosnak számít Tóth János, a terület őrzésével van megbízva. – A cég gyorsan reagált a kialakult helyzetre, a dolgozókat kivezényelték az esőzések után, ásóval, kapával igyekeztek elősegíteni a víz levezetését a Tisza irányába – sorolja. 

A vezetőség egy nehézgépet bérelt a szerencsi cukorgyártól, most az dolgozik teljes erőbedobással, tisztítja az árkokat. Taktaharkány belterületén néhány pincét öntött el a víz, de a külterületeken is akad kár. – Sajnos alkatrészeket loptak el az átemelő szivattyúknál, de az önkormányzat rögtön pótolta a hiányosságokat – mondja Varga László polgármester. A Takta-közben megkérdezettek egybehangzóan mondják, a károk nagyságrendje az elkövetkezendő napok, hetek időjárásától függ. 

Serfőző László

Kapcsolódó cikk:
A biztosító nem biztosít