Vizet kértek, de pénzre szomjaztak a trükkös tolvajok

Sajószentpéter – A szomjas tolvajok azt mondták, hogy fát hoztak, majd pénzzel távoztak. A rendőrség elfogta a trükkös tolvajokat.

A napokban két fiatalember kopogtatott egy 64 éves sajószentpéteri férfi ajtaján. A hívatlan vendégek közölték a házigazdával, hogy meghozták az általa megrendelt fát. A nyugdíjas azonban egy gallynyi tűzifát sem vásárolt. A két fiatal férfi erre kért egy pohár vizet, majd azt állították, hogy meg kell vizsgálniuk a házigazdánál lévő papírpénzek sorozatszámát. Miután a sértett elővette tárcáját az elkövetők kikapták a benne lévő kétezer forintosokat, illetve egy darab 500 forintos bankjegyet, amit visszadobtak a bácsinak.

A Sajószentpéteri Rendőrőrs lopás miatt indított eljárást a 18 és 23 éves helyi elkövetőkkel szemben, akiket szinte azonnal elfogott a hatóság. A gyors eredmény annak köszönhető, hogy a sértett nem késlekedett és rögtön értesítette a rendőrséget. A személyleírás alapján még a tetthely közelében elfogták a két férfit.

A trükkösök trükkjei!

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a trükkös tolvajok egyik előszeretettel alkalmazott módszere, hogy felváltatják a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet, hogy közben kifigyelhessék a sértett hol tartja megtakarított pénzét. Majd elterelésül kérnek egy pohár vizet, és szóval tartják a házigazdát, s mindeközben ellopják a pénzt, illetve az egyéb könnyen mozdítható értékeket.

Kellő körültekintéssel megóvhatjuk értékeinket!

Az összegzett ismertek alapján többek között gyanússá válhat, hogy a hívatlan látogatók általában ketten vagy hárman esetleg többen vannak, azért hogy kellőképpen el tudják terelni a sértettek figyelmét.

A rendőrség felhívja a figyelmet: legyenek  óvatosak, idegeneket lehetőleg ne engedjenek be a lakásba. Az „utazó bűnözők”, illetve a „házalók” különböző indokot kitalálva próbálnak a lakásokba bejutni, hogy onnan értéket tulajdonítsanak el, vagy pénzt csaljanak ki áldozataiktól.

 Megtévesztő praktikák és azok megelőzése:

Álhivatal: A trükkös tolvajok többek között hivatalnoknak adják ki magukat, közüzemi szolgáltatást ellátó cég (víz-, áram-, gázszolgáltató, stb.) képviselőjeként mutatkoznak be. Legtöbbször azt állítják, hogy túlfizetés keletkezett, ezért a visszajáró pénzt hozták ki, mely általában 20.000 Ft-os bankjegy. A pénz felváltását kérik és az alkalmat kihasználva, lopják meg a gyanútlan tulajdonosokat. 

Megelőzés: Minden esetben kérje a munkáltató által kiállított arcképes igazolványt. (Aki valóban Önt keresi, ezt természetesnek veszi, s nem sértődik meg.)

Álrosszullét: A lakásba különböző ürüggyel bekéredzkedő idegenek, általában rosszullétet színlelve, pohár vizet, gyógyszert kérnek.

Megelőzés: Ilyen esetben se engedje be a lakásba az idegeneket; vigye ki a vizet, vagy súlyos esetben hívja a mentőt, illetve a rendőrséget.

Álpénzváltás: Amennyiben pénzváltási szándékkal keresik fel önt, akkor se legyen gyanútlan.

Megelőzés: Küldje el őket a postára, boltba és semmi esetre se engedje, hogy belépjenek a lakásába!

Álfelvásárlás: Felvásárlóként is sokan járják a településeket. Általában ruhaneműt, háztartási eszközöket, ékszert vagy tűzifát árulnak, esetleg hulladék-vasat vásárolnak fel.

Megelőzés: Legyen bizalmatlan és óvatos minden olyan személlyel szemben, aki rámenős, és be akar jutni az otthonába!

Ezt tanácsolja a rendőrség

Ha mégis megtörtént a lopás, azonnal értesítse a rendőrséget! Az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa, vagy törölje el, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban! Ha idegen autó tűnik fel a környéken, írja fel a rendszámát, jegyezze meg lényeges tulajdonságait például a színét, típusát.

MRFK Kommunikációs Iroda-