Helyi közélet

2014.03.26. 11:01

Magyar gazdák amerikai szemmel

Debrecen - Ed Garrett kutatása olyan hiányterületet érint, amely az agrároktatás és a piac által támasztott aktuális kihívások között helyezkedik el.

Debrecen - Ed Garrett kutatása olyan hiányterületet érint, amely az agrároktatás és a piac által támasztott aktuális kihívások között helyezkedik el.

„A magyar gazdák innovációs képessége amerikai szempontból” címmel szervezett angol nyelvű előadást az érdeklődők számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar március 25-én, kedden az intézmény tanácstermében.

A rendezvény meghívott előadója Roger (Ed) Garrett vidékfejlesztéssel és kisgazdaságokkal foglalkozó amerikai kutató volt, aki jelenleg Fulbright kutatói ösztöndíjjal tartózkodik a budapesti Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnél (ÖMKI).

Komlósi István dékán köszöntőjében elmondta, hogy az amerikai kutató magyarországi tartózkodása során a hazai agrárvállalkozások innovációs kapacitásának lehetőségeit és gátjait kutatja, figyelemreméltó következtetésekkel.

Ed Garrett családi háttere révén több mint 30 év tapasztalattal rendelkezik a vegyes gazdálkodás terén, melyet az Egyesült Államok különböző részein gyakorolt. Saját gazdaságában juhtenyésztéssel, legeltetéssel, különlegességek előállításával, eszközfejlesztéssel, zöldségtermesztéssel és szaktanácsadással is foglalkozott.

Az amerikai kutató szemléletes debreceni előadása során meggyőződhettünk arról, hogy a gazdálkodási rendszerek terén szerzett sokoldalú gyakorlati tapasztalatai nagymértékben hozzájárulnak a fiatal ökogazdák képzési igényei, és az általuk előnyben részesített képzési formák feltárásához, a sikerességhez vezető út megmutatásához.

Az előadást követő kérdésekre adott válaszok során az előadó részletes tájékoztatást adott arról, hogy az ismeretek átadása és a szakmai hálózatok fejlesztése hogyan valósulhat meg az úgynevezett on-farm program keretében. Kiemelten hangsúlyozta a tudásátadás jelentőségét. Ed Garrett véleménye szerint a magyar gazdálkodók innovációs képessége jó, az újítókedv fenntartása hosszútávon kiszámítható birtokpolitikával és támogató társadalmi környezettel valósulhat meg.

Az amerikai kutató szociológiai és etnográfiai kutatása – különös tekintettel a gazdák és kezdő gazdák innovációjára –, olyan hiányterületet érint, ami az agrároktatás és a piac által támasztott aktuális kihívások között helyezkedik el.

Ed Garrett 2013-ban felmérést végzett a Fiatal Gazda pályázat harmadik körös nyertesei körében a képzési igényeikről, elemezte a Fiatal Gazdák pályamunkáit, vállalkozásaik kezdeti nehézségeit.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában