HAON - Kultúra

2014.03.10. 16:41

Előkerültek a régi disznóságok Szoboszlón

Hajdúszoboszló - A vendégek nemcsak kóstolhattak, de meg is szavazhatták, melyik étel ízlett nekik a legjobban.

Hajdúszoboszló - A vendégek nemcsak kóstolhattak, de meg is szavazhatták, melyik étel ízlett nekik a legjobban.

A hétvégén rendezték meg Hajdúszoboszlón a Szent István parkban az első Szoboszlói Toros Napokat. A három napos rendezvény, jó alkalom volt arra, hogy a rendezők, és a fellépő előadók bemutassák a disznótorral kapcsolatos hagyományokat, a régi szalmával történt perzseléstől, a napjainkban használatos gáz-perzselésig.

Disznóölés „élesben”

A gasztronómiai különlegességekről, a kitelepült hat étterem gondoskodott. Mindenki próbált megfelelni a nagy kihívásnak, hisz a régi ízek ételei, éppúgy szerepeltek az étlapokon mint a mai modernebb összeállítású merészebb ízek párosítása. Átlagban minden étterem étlapján 40-50 étel szerepelt, melyben a sertés volt a főszereplő. A városunkban pihenő vendégek között óriási sikere volt az „élesben” látható látvány disznótornak. A Harangház mellett megnézhették a perzselés, a vakarás, és a vizes súrolás minden folyamatát a kíváncsi vendégek. Szakavatott, gyakorlott hentes pedig elmagyarázta, hogy kell a disznót szakszerűen szétszedni.

HBN-BL

A teljes cikk a Napló hétfői számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!