Vizes terepszemlén a miniszter

Vizes terepszemlén a miniszter
Navracsics Tibor miniszter elméletben Miskolcon, gyakorlatban pedig Sajóecsegen tájékozódott a „vizes” helyzetről kedden.

Miután hétfőn a parlamentben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter (egyben a második Orbán-kormány miniszterelnök-helyettese) az ország katasztrófa-, ezen belül árvízi helyzetével foglalkozott, s kapott egy jelentést, amely újabb nagy mennyiségű csapadék nyomán újabb árvizet valószínűsített, jelezte képviselőtársának, Ódor Ferencnek (egyben a megyei közgyűlés elnökének), hogy szeretné személyesen látni, milyen helyzetben vannak a veszélyeztetett teleplések. Mindezen előzményekbe Ódor Ferenc avatott be, aki azt is elmondta, először a Megyeházán találkoztak a miniszterrel, akit az elmúlt hetek védekezéseiről tájékoztatott, térképen is mutatva az eseményeket. Mint az elnök elárulta, végül is nemigen sikerült újat mondani, mert a miniszter meglehetősen tájékozott volt.
Eredetileg egy Bódva menti települést is felkerestek volna, de a nehézkes közlekedés miatt végül Sajóecseg mellett döntöttek, ahol a média népes csapata fogadta a minisztert.

Sajóecsegen jelentettek

 

Elsőként az ÉKÖVIZIG főmérnöke, Felbermann Tamás, majd Rétközi Ferenc, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának jelentését, majd pedig Rabi József polgármester jelentését hallgatta meg a miniszter. Elmondták, a zsákokat és a fekhelyeket nem szállították el, hiszen elképzelhető, hogy szükség lesz még rájuk. A polgármester kétszer is szóba hozta: a településen nem csak az áradás jelent gondot, amely földrajzi elhelyezkedése miatt teljesen körbezárja a falut, hanem a talajvíz is, hiszen Sajóecseg azon települések egyike, ahol még nem épült ki a csatornahálózat. Az ár nem ment be a házakba, viszont a szennyvízzel keveredett talajvizet nem győzik szivattyúzni, még az óvoda pincéjéből is, napi rendszerességgel.

Keretet is növelhet

 

Több médium azonos kérdésére ugyanazt válaszolta a miniszter: ha bekövetkezne egy, az előzőhöz hasonló árhullám, a 800 millióról másfél milliárd forintra emelt árvízi segélykeret is bővülhet. – „Védekezésre pedig szükség van, ahhoz biztosítani kell a forrásokat” – jelentette ki Navracsics Tibor.
A megjelentek a zuhogó esőben közösen elsétáltak a falu legveszélyeztetettebb házához, amelyet megfeszített erővel sikerült megmenteni, majd tovább, a Sajó-hídhoz, ahol az is szóba került: ha az esőzésnek vége, s levonul az ár, jókora szúnyoginvázióra számíthatunk.

 Szükség van rájuk 

Utóbb Ódor Ferenc elnök – útban a parlament felé, készülvén a délutáni interpellációra – elmondta: szó esett még a körgát megépítésének fontosságáról, amelyet illetően a polgármester hangsúlyozta, hogy az államnak is vannak feladatai. Az elnök pedig tájékoztatta a minisztert arról, hol milyen egyéb, pályázatfüggő beruházásokra van szükség, s hogy ezek hol tartanak. „Fontosságukat illetően a miniszter sem mutatott kételkedést.”

ÉM-SzK