Vizes Eb – Hétfői úszórajt rekordmezőnnyel

Budapest/London – A vizes Európa-bajnokságok történetében csúcsot jelentő módon 48 ország képviselői szállnak medencébe a LEN, a kontinentális szövetség 52 tagállama közül a londoni Eb-n, a hétfőn kezdődő és vasárnap záruló úszóprogram keretében.

A rekordot a vasárnapi nyitó sajtótájékoztatón jelentették be, s Paolo Barelli, a LEN olasz elnöke külön is kiemelte, hogy 660 úszó verseng majd a 2012-es nyári olimpiának is otthonául szolgáló 50-es medencében, a Queen Elizabeth Olympic Parkban fekvő Aquatics Centre-ben.

A mezőnyben 37-en lesznek ott a 2014-es berlini Eb győztesei közül, a 2015-ös kazanyi világbajnokság aranyérmeseiből pedig 13-an indulnak most Londonban is. Utóbbiak között említi a LEN beszámolója Cseh Lászlót, kiemelve, hogy a 30 éves magyar sztár 2004-es bemutatkozása óta 12 normálmedencés kontinensgyőzelmet számlál. Kitér az összefoglaló arra is, hogy a nőknél Hosszú Katinka vállalkozik a legtöbbre, miután nem kevesebb mint hat számban nevezett.

A legnagyobb úszókülönítménnyel – 47 versenyzővel – Olaszország van jelen, a házigazda britek csapatában 42-en szerepelnek, Magyarország a harmadik 31 fővel, míg Franciaországot és Svédországot 29-29 úszó reprezentálja.

Az Eb úszóversenyei hétfőn a selejtezőkkel 11 órakor kezdődnek, a nyitónapi elődöntős-döntős műsor 19 órakor startol.

– MTI –