Vízágyúcsata az Antarktisznál

Ismét összecsaptak a Sea Shepherd aktivistái és a japán bálnavadászok az Antarktisznál kedden. A japánok eddig a környezetvédők két hajóját tették tönkre.

A Sea Shepherd és a japán flotta a bálnavadász szezon kezdete, azaz december óta vívják csatáikat az Antarktisz környéki vizeken. Kedden újabb ütközetet vívtak egymással, és az aktivisták ezúttal meglepték a japánokat.

“Ahogy a Steve Irwin hajó a Nisshin Maru bálnafeldolgozó hajó mellé ért, a japánok vízágyúkkal támadtak, de meglepődtek, amikor a Steve Irwin egy sokkal erősebb vízágyúval válaszolt” – írta a Sea Shepherd a közleményében. Ezúttal nem ütköztek össze a hajók, nem úgy, mint két napja, amikor a japánok nekimentek a Bob Perker nevű hajónak, amely megrongálódott. A múlt hónapban a csoport futurisztikus csónakja, az Ady Gil orrát törték le. Mindkét hajó legénysége sértetlen maradt.

A bálnavadászat ugyan tilos, de egy nemzetközi egyezmény engedélyezi a bálnák kifogását tudományos céllal. Ezt használják ki a japánok, akik minden évben elindítják flottájukat, noha nem titok, hogy az óriás víziemlősök húsa rendszerint az éttermekben és a boltokban köt ki.