Víz nélkül a szikszói „művese”

Hétfőn csőtörés miatt elzárták a vizet a szikszói műveseállomáson. A betegeket Miskolcon kezelik, éjszakai műszakban. A kedden esedékeseket kedd éjszaka, a szerdán esedékeseket szerda éjszaka és így tovább…

A kétnaponkénti művesekezelésre szoruló betegek számára életveszélyt jelent, ha kimarad a kezelés, így azonnal dönteni kellett: a szikszói művesére járó betegeket is Miskolcon látják el, méghozzá éjszakai műszakban.
– Azt egyenként döntjük el, hogy kit veszünk fel az osztályra, konzultálva a betegszállítókkal is, attól függ, kinek kétséges a következő biztonságos beszállítása. Állítólag csak néhány napról van szó, de azért mi huzamosabb időre rendezkedtünk be, minden gyógyszert, eszközt átszállítottunk Miskolcra – mondta a Fresenius Miskolci Nefrológiai Központ orvosigazgatója, dr. Ladányi Erzsébet. Elmondta, van olyan Szikszóhoz tartozó beteg, akit időközben a miskolci sportcsarnokba telepítettek ki, és olyan felsőzsolcai betege is van, akit korábban felvettek a miskolci osztályra, s most nincs hová hazaengedni. „Épp most jövök a vizitről. Elszorul a szívem, mert nem is tudom, mivel biztathatnám.”
A plusz feladatot Miskolcon sem könnyű megszervezni, hiszen az ott dolgozók közül sem tud munkába járni mindenki. A többieket kell hosszú műszakra, túlmunkára beosztani. Ám közöttük is van, aki például a 25 kilométerre lévő otthonába 170 kilométeres „kanyargással” jutott haza előző este. Némi segítséget jelent, hogy a szikszói dolgozók egy része is Miskolcon veszi fel a munkát.
ÉM-SzK