Víz már van a Fancsikai tavakban, de az még kevés a horgászat újraindításához

Víz már van a Fancsikai tavakban, de az még kevés a horgászat újraindításához
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Minden maradt a régiben – válaszolta tömören Veres Ferenc a megyei horgászszervezetek szövetségének elnöke, amikor a pecások körében népszerű Fancsikai tavak esetleges horgászhatóságáról kérdeztük.

Hozzátette, valóban került bele víz az esős időjárás idején, de az még nem elegendő az újraindításukhoz, így bizonytalan ideig nem adnak ki a tavakra területi engedélyt. Még ha most található is bennük víz, amivel természetszerűen együtt jár, hogy előbb utóbb a halak is megjelennek, semmilyen utánpótlásra nem számíthatnak az esőn kívül, így arra építeni nem lehet.

A másik probléma – folytatta az elnök –, hogy a meder fokozatos kiszáradása miatt elszaporodik a növényzet, arra csak úgy nem lehet ráengedni a vizet, előbb ki kellene kotorni a mederfenéket. Erre ugyan lenne egy vállalkozó, aki nem csak a három fancsikai, hanem a többi erdőspusztai tavat (Bodzás, Haláp) is kimélyítené egy méterrel, azaz a tavak mélysége ennyivel nőne, ami megfelelő vízállás esetén nagyon kedvező lehetne a horgásztatásnak. Mindez persze csak a probléma egyik megoldása lenne, a másik, a vízutánpótlás, továbbra is kérdéses – tette hozzá Veres Ferenc.

A horgászszövetség megyei elnöke felvetésére a tavak kezelője, a Tivizig Zrt. vezérigazgatója, Bara Sándor úgy reagált, ilyen medermélyítési szándékkal gyakran találkoznak. A vállalkozók az útépítés töltéséhez földnyerőhelyként szívesen használnák a medreket, de konkrét szerződést még senkivel nem kötöttek ilyen célból.

HBN-ÉP ​