Vívó-vb – Kikapott a negyeddöntőben a női kardcsapat

Budapest, Vuhszi – Közel állt a legjobb négy közé jutáshoz, de egy tussal kikapott a negyeddöntőben az olaszoktól a magyar női kardválogatott a kínai Vuhsziban zajló vívó-világbajnokságon.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta trió az összecsapás nagy részében vezetett, majd az olaszok fordítottak, végül Mártonnak csak faragnia sikerült a hátrányból.

Az első párban Pusztai 5-4-re kikapott Rossella Gregoriótól, majd Márton 5-5-öt vívott Loreta Gulottával, végül az első kör zárásaként Katona 6-3-ra verte Irene Vecchit. A második három asszó, így 15-13-ról indult. Aztán Pusztai 5-5-ös döntetlent hozott össze Gulottával szemben, Katona viszont megint nyert – ezúttal Gregorio ellen 5-2-re -, s bár utána Márton 7-5-ös vereséget szenvedett Vecchitől, a harmadik kör előtt 30-27 volt az állás. A különbség Katona újabb remeklése, Gulotta elleni 5-2-es sikere révén hat találatra nőtt, de Pusztainak nem sikerült az utolsó párharca, 11-2-re kikapott Vecchitől, emiatt a kilencedik asszó előtt már az olaszok vezettek 40-37-re. Márton Gregorio ellen egyenlített, az utolsó tust azonban az olasz adta.

Katona plusz kilences, Pusztai mínusz tízes találati aránnyal fejezte be az összecsapást, míg Márton annyi tust adott, amennyit kapott. A csapat negyedik tagja, László Luca nem vívott.

A verséggel eldőlt, hogy a magyarok egyetlen éremmel – a férfi kardcsapat bronzával – zárják a világbajnokságot. A júniusi, újvidéki Eb-n szintén csak a férfi kardcsapat állhatott dobogóra, mégpedig annak a legmagasabb fokára.

A női kardozók az elvesztett negyeddöntő után az amerikaiakkal csaptak össze és négy találattal kikaptak, így utolsó pástra lépésük alkalmával a hetedik helyért vívnak a kínaiakkal. A tengerentúliak ellen az ötödik asszó végéig vezettek – a negyedik után már 20-11-re -, aztán háromszor fordult a kocka, így végül az amerikaiak örülhettek. Katona megint nagyon eredményes volt, plusz tízzel zárt, míg Pusztai mínusz hattal, Márton pedig mínusz nyolccal. László ezúttal sem lépett pástra.

A női kardozók versenye csütörtökön kezdődött, amikor a magyarok a japánok magabiztos legyőzésével negyeddöntőbe jutottak.

– MTI –


Eredmények (a vb honlapjáról)

női kard csapatverseny:

negyeddöntő:
Olaszország-Magyarország 45-44
Oroszország-Egyesült Államok 45-42
Koreai Köztársaság-Ukrajna 45-37
Franciaország-Kína 45-42

az 5-8. helyért:
Egyesült Államok-Magyarország 45-41

csütörtöki eredmény:

a 16 között:
Magyarország-Japán 45-33