Vívó-vb – Két egytusos győzelemmel ötödik a női párbajtőrcsapat

Akt.:
Budapest/Moszkva, 2015. július 18., szombat (MTI) – Az ötödik helyen végzett a magyar női párbajtőrcsapat a moszkvai vívó-világbajnokságon.

A Szász Emese, Révész Julianna, Antal Edina, Budai Dorina összeállítású együttes az idén Európa-bajnok románoktól a legjobb nyolc között elszenvedett vereséget követően a japánokat, majd a címvédő oroszokat is egy-egy tussal legyőzve harcolta ki a legjobb helyezést a negyeddöntősök alsó ágán.

Az ázsiaiak elleni mérkőzés kétharmadáig a magyarok fokozatosan növelték előnyüket, amely a hatodik asszóban többször volt már nyolctalálatnyi is. A végére azonban a japánok visszakapaszkodtak: a nyolcadik párban Révész kikapott Szato Nozomitól, majd Szásszal szemben egyenlített – möndössze nyolc másodperccel a vége előtt – Simukava Ajaka. A hosszabbításban viszont a magyar párbajtőröző adott tust, így az utolsó pástra lépés alkalmával az ötödik hely megszerzése volt a tét.

Ezért a saját közönségük előtt vívó oroszokkal kellett megküzdeni. A végig szoros mérkőzésen vezettek az oroszok és a magyarok is, de a kilencedik asszó – amelyben Szász és Tatyjana Logunova lépett pástra – 13-13-ról indult. Az elején az orosznak ment jobban, 17-15-re meglépett, majd a magyar párbajtőröző pillanatai következtek: 14 másodperccel a vége előtt egyenlített, végül a hosszabbításban is ő szúrt pontosan – ahogy előzőleg a japánok ellen, illetve csütörtökön az amerikaiakkal szembeni nyolcaddöntős találkozón.

A riói ötkarikás játékokon ebben a szakágban rendeznek csapatversenyt is, így elsősorban a válogatottnak célszerű kvótát szereznie, mert ha ez összejön, egyéniben is biztossá válik három versenyző olimpiai indulása. A kvalifikációs időszak májusban kezdődött és jövő márciusban ér véget, az összesítésnél pedig a Moszkvában szerzett pontszámok nagyon is komolyan esnek számításba, mivel a vb-n a többi versenyhez képest megduplázott pontokat osztanak.

Eredmények, női párbajtőr, csapat:

negyeddöntő:
Franciaország-Olaszország 45-35
Kína-Oroszország 43-34
Ukrajna-Japán 37-36
Románia-Magyarország 22-13

az 5-8. helyért:
Magyarország-Japán 45-44

az 5. helyért:
Magyarország-Oroszország 18-17

elődöntő:
Kína-Franciaország 35-29
Románia-Ukrajna 27-24

a 3. helyért:
Ukrajna-Franciaország 44-42
döntő:
Kína-Románia 45-36

pénteken vívták:

a 32 között:
Magyarország-Argentína 45-35

a 16 között:
Magyarország-Egyesült Államok 30-29

A végeredmény: 1. Kína (Hszü An-csi, Szun Jü-csie, Szun Ji-ven, Hao Csia-lu), 2. Románia (Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop, Ana Maria Branza), 3. Ukrajna (Jana Semjakina, Olena Krivicka, Kszenyija Pantyelejeva, Anfisza Pocskalova), … 5. Magyarország (Szász Emese, Révész Julianna, Antal Edina, Budai Dorina)

– MTI –