Vívó ob – Több mint 400 induló, Szalay Gyöngyi és Nemcsik Zsolt is pástra lép

Akt.:
Budapest – A tavalyihoz képest közel 20 százalékkal többen, 441-en neveztek az idei vívó országos bajnokságra, melyen többek között olyan korábbi nagyságok is indulnak, mint Szalay Gyöngyi és Nemcsik Zsolt.

A hétvégi ob csütörtöki sajtótájékoztatóján Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke örömtelinek nevezte a létszám jelentős növekedését. Külön kiemelte, hogy női kardban a 2014-es 35 fővel szemben ezúttal 48-an, férfi tőrben 56 helyett 72-ben, míg férfi kardban 54 helyett 76-an indulnak majd.

Mint kiderült, a viadal legnagyobb hiányzója az idén világbajnokságot nyert párbajtőröző, Imre Géza, aki mandulaműtéten esett át a közelmúltban. Ott lesz ugyanakkor a páston a hétszeres világbajnok, az 1996-os olimpián – Imréhez hasonlóan – bronzérmes párbajtőröző, Szalay Gyöngyi, aki hosszú idő után versenyez újra. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes kardozó, Nemcsik Zsolt három éve vonult vissza, Svájcban él, ennek ellenére szintén szerepel majd a versenyen.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány azt hangsúlyozta, hogy az ob az év legnagyobb magyarországi versenye, melynek rangját emeli, hogy válogatónak is számít. Mint jelezte, korábban csak párbajtőrben fordult elő, hogy utánpótlás korú vívók szerepeljenek a felnőtt ob-n, most azonban minden fegyvernemben ott lehetnek a fiatalok.

A sajtóeseményen a tőröző Mohamed Aida és a párbajtőröző Boczkó Gábor is fontosnak nevezte az ob-t. Előbbi 11. egyéni címére tör, de ezúttal az UTE színeiben csapatban is nyerni szeretne, s visszavágni a tavalyi döntős vereségért a Honvédnak. Boczkó pedig többek között arról beszélt, hogy azért is szereti az ob-t, mert a többi fegyvernem képviselőivel év közben szinte egyáltalán nem tudnak találkozni.

A versenynek különleges hangulatot biztosít, hogy a Nemzeti Sportcsarnok felújított termeiben, egyszerre 43 páston zajlanak majd az asszók az előcsatározások során. Pénteken minden fegyvernemben a selejtezőket, valamint a legjobb 64 közötti asszókat bonyolítják, majd szombat reggel kezdődnek a 32-es tábla küzdelmei mind a hat számban.

Szombaton az egyéni döntőket megelőzően a Magyar Vívás Napja alkalmából köszöntik és díjazzák majd a világversenyen idén érmes felnőtt és utánpótláskorú sportolókat, illetve edzőiket, valamint életműdíjakat adnak át. A program 16.30-kor kezdődik.

Vasárnap a csapatversenyeket rendezik, a finálék 17 órakor indulnak, s két páston, egyszerre két döntő zajlik majd.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy hosszas egyeztetés után az Eximbank visszatért a vívás támogatói közé, és névadó szponzora lett az országos bajnokságnak.

Csampa Zsolt az ob mellett arról is beszélt, hogy Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség elnöke arról tájékoztatta hét eleji, budapesti látogatásakor, hogy a 2016/2017-es versenynaptár elkészült, s a magyarországi versenyek változatlanul helyet kaptak benne, azaz a férfi és női párbajtőr GP és a férfi kard Világkupa.

– MTI –