Vívó Eb – Negyedik a női tőrcsapat

Akt.:
Budapest/Torun – A negyedik helyen végzett a magyar női tőrcsapat a lengyelországi vívó Európa-bajnokságon, Torunban.

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra összeállítású válogatott a negyeddöntőben kezdett, és sokáig kiegyenlített küzdelmet vívott a németekkel. A nyolcadik pár után 29-26-ra vezettek a magyarok, majd Kreiss 14-6-ra verte Anne Sauert, ami végül magabiztos győzelmet ért.

Az elődöntő viszont a papírforma szerint alakult, a jóval esélyesebb olaszok sima győzelmet arattak, akárcsak a másik ágon az oroszok a franciák ellen.

A bronzmérkőzést remekül kezdték a magyarok, előbb a riói játékokra készülő Mohamed harcolt ki egy tus előnyt, majd Kreiss remeklésével 10-5 volt az állás a második váltásnál. Harmadikként Lupkovics vívott, aki két gyors tussal növelte az előnyt, ezt követően azonban leblokkolt, sorra kapta a találatokat Astrid Guyart-tól, s a francia végül 15-13-as előnnyel adta át a pástot társának. Mint később kiderült, a harmadik asszó egyértelműen a meccs fordulópontjának bizonyult, a folytatásban a franciák sorra nyerték az asszókat, Mohamed, majd a Lupkovics helyére becserélt, szintén riói induló Knapek, aztán Kreiss is kikapott, egy újabb Knapek-vereség után pedig már 35-22 volt az állás az ellenfél javára. Az utolsó két párharc előtt előtt így már csak a vereség mértéke volt a kérdés, amely végül 15 tusnyi lett.

A versenyben nyolc csapat indult.

Női tőrben nem rendeznek csapatversenyt az olimpián, az egyéni küzdelmekben pedig Mohamed és Knapek képviseli a magyar színeket.

Eredmények (az Eb honlapjáról):

női tőr csapatverseny:

negyeddöntő:
Olaszország-Svédország 45-25
Magyarország-Németország 43-32
Franciaország-Lengyelország 45-37
Oroszország-Ukrajna 45-16
elődöntő:
Olaszország-Magyarország 45-29
Oroszország-Franciaország 45-30
a 3. helyért:
Franciaország-Magyarország 45-30
döntő:
Oroszország-Olaszország 45-38
A végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, 4. Magyarország (Mohamed Aida, Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra)

– MTI –