Vita a vitáról

Vita a vitáról
Nyílt vitára hívta ki Pista Andrást. András nem fogadja el, azt mondta, az ilyesmi komolytalan dolog. Bezzeg Bélával szívesen vitatkozna, de Béla meg nem áll szóba vele, mert nem tartja őt elég demokratikusnak. Szőke Tímea jegyzete

Úgy volt, hogy Dezső Pistával vív szócsatát, de az utolsó pillanatban Pista visszalépett, a hivatalos indoklás szerint azért, mert Dezső csak a programja fedőlapját volt hajlandó megmutatni neki. Közben András önmagát értékelte, nyilvánosan, persze jelest kapott. (A nevek tetszés szerint felcserélhetők.)

A legfontosabb téma napjainkban az ország állapota és annak rendbetétele, olyannyira, hogy nagyjából egy órába sűrítve próbálja bemutatni és elemezni minden pártvezér; jelenlegi, leendő és reménybeli miniszterelnök.

Levezetni, hogyan jutottunk ide és (legyünk optimisták) hogyan fogunk kikapaszkodni a kulimászból. Közgazdasági gyorstalpaló laikusoknak, jövőkutatás 5 percben. Pillanatfelvétel 93 ezer négyzetkilométerről, 10 millió és 326 fő életérzéséről, átlagolva.

Pista, András, Béla és Dezső azt reméli, egy óra alatt meg tudja győzni szavazóit (még jobb, ha vetélytársai szavazóit), hogy tudja, mit csinál. Programja kristálytiszta logikája átragyog majd a tévé sarkított képernyőjén, a majdani növekedést ábrázoló szó-grafikonjai kiszúrják a plafont.

Nyilvánvaló, hogy egy vita erre nem elég. Egy vita arról szól, melyikük a tökösebb. Melyikük kapcsol gyorsabban, képes több adatot idézni fejből, melyikük mosolyog megnyerőbben és bír higgadt maradni akkor is, ha úgy igazából ki akarják hozni a sodrából.

De még az is kérdés, megtudjuk-e, ki a tökösebb? Egyelőre kéretik magukat…

-Szőke Tímea-

tima.szoke@inform.hu

Közszolgák