Visszavonták az ötmilliárdos légifotó-pályázatot

Forráshiány miatt arra kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatóját, hogy az Országleltár első ütemére – vonatkozó közbeszerzési eljárást nyilvánítsa eredménytelenné – derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtök esti közleményéből.

Az indoklás szerint a Mal Zrt. ajkai zagytározójának 2010 október 4-iki gátszakadása miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az érintett külterületekkel kapcsolatos kárelhárítási, kármentesítési feladatokat ellátásában és a szükséges források biztosításában a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentős részt vállal. A jövő évi költségvetésről szóló tárgyalásoknál világossá vált az is, hogy az agráriumot és a környezetvédelmet érintő számos olyan gondot kell sürgősen megoldani, amely azonnali finanszírozást igényel – írja a közlemény.

Az Országleltár első részeként légifotókat készítettek volna az állami tulajdonú termőföldekről. A pályázatot többek között a Jobbik és az LMP is támadta, mert szerintük annak kiírása korrupciógyanús.
A pártok szerint az ötmilliárdos pályázatot úgy írták ki, hogy azon csak az a Geodézia Zrt. indulhasson, melynek egykori vezérigazgató-helyettese jelenleg a minisztérium közigazgatási államtitkára, egykori igazgatótanácsi tagja pedig a pályázatot kiíró intézet jelenlegi főigazgatója.

– Független Hírügynökség –