Visszautasítja az egyetem az Igazságügyi Orvostani Intézetről megjelent sajtóhíreket

Akt.:
Debrecen – A Debreceni Egyetem közleményt adott ki a Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetéről megjelent sajtóhírek kapcsán.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja határozottan visszautasítja, és vizsgálja a jogi lépések lehetőségét a mai napon (2018.október 31.) a 24.hu híroldalon megjelent állítások kapcsán, miszerint: „Az intézet munkatársainak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban, amelyekkel összemosták saját cégüket az egyetemmel”.

A sajtóban megjelent fényképen egy igazságügyi szakértői bélyegző látható, melynek célja a szakértő egyértelmű azonosítása. A felvétel egy úgynevezett „igazságügyi szakértői díjjegyzéket” ábrázol, amely a jogszabályi előírásoknak megfelelő szakértői bélyegzővel van ellátva. Vállalkozói pecséttel kizárólag a számlát kell ellátni. Mivel az intézetet, illetve dolgozóit a hatóság rendeli ki, így amennyiben jogsértés történik a számlázással, vagy az eljárás bármely más részével kapcsolatban, azt a hatóság hivatalból köteles vizsgálni.

A Debreceni Egyetem továbbra is kiáll korábbi álláspontja mellett, miszerint az igazságügyi szakértők munkaköri leírásában rögzített tevékenységük és a saját néven végzett szakértői munkájuk élesen elkülönül egymástól. A szakértő kirendeléséről a hatóság, vagy kirendelő szerv dönt, a szakértőnek kirendelés alapján, a kirendelésben foglaltaknak megfelelően kell eljárnia.

Tekintettel arra, hogy a 24.hu cikke adatvédelmi incidensre utal, a Debreceni Egyetem megteszi a megfelelő intézkedéseket – írja közleményében a Debreceni Egyetem sajtóirodája.