Visszatérés Debrecenbe

Bosák Nándor
Bosák Nándor - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Annak kapcsán nyilvánította a katolikus megújulás és újjászületés emlékévének az idei évet a római katolikus egyházmegye, hogy idén 300 éve térhettek vissza a katolikus vallás hívei Debrecenbe – jelentette ki Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke egy a témáról az egyetemen rendezett konferencián.

Elmondta: a református Debrecen 1715-ben annak fejében kapta meg a szabad királyi város címet, hogy cserében a katolikusoknak templom építésére alkalmas telket biztosít és meg kell engednie a szerzetesek letelepedését. A püspök hangsúlyozta, hogy az itt élő katolikus vallásúak az elmúlt három évszázadban nagymértékben hozzájárultak Debrecen kultúrájához és gazdagodásához.

Komolay Szabolcs, alpolgármester arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy az emlékévnek már számos sikeres rendezvénye volt. Ezek között említette a Szent-Anna Székesegyházban tartott koncerteket, az Ars Sacra Kiállítást, valamint a Déri Múzeumban a közelmúltban megnyílt Várad Kincsei Kiállítást.

– Az idei évben nemcsak a katolikus egyház ünnepel Debrecenben, hanem a város és az egyetem is – vélekedett az alpolgármester.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora arról beszélt a konferencia elején, hogy ha a honfoglaló magyarok nem veszik fel a kereszténységet, ma nem lenne Magyarország. Később a magyar uralkodók is jelentősen hozzájárultak a katolikus egyház fejlődéséhez. Például Luxemburgi Zsigmond király elnökletével zajlott az 1414-ben kezdődött történelmi jelentőségű konstanzi zsinat.

HBN-OCs
hirdetés