Helyi közélet

2015.02.20. 14:24

A hatékony káreseményfelszámolásért

Debrecen - Továbbképzésen vett részt a műveletirányításon dolgozó hivatásos állomány a mai nap folyamán Hajdú-Biharban.

Debrecen - Továbbképzésen vett részt a műveletirányításon dolgozó hivatásos állomány a mai nap folyamán Hajdú-Biharban.

A nap második részében a rendőrség és a mentőszolgálat mindennapjaiba is bepillantást nyerhettek tűzoltóink. A délelőtti órákban értekezlettel indult a program, melyen a tűzoltósági és a polgári védelmi szakterületek vezetői is jelen voltak. A megbeszélést Kerek László tű. őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő nyitotta, és az elmúlt időszak beavatkozásainak tapasztalatairól beszélt a jelenlévőkkel.

Szabó Imre tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő ezt követően a műveletirányítás, és a szakterületét érintő kérdéseket egyeztette, többek között a települések riasztási gyakorlatairól is szó esett. Mint említette, a káresemények felszámolásánál kiemelt jelentőséggel bír, hogy a kirendeltségek polgári védelmi felügyelői és a műveletirányítás milyen hatékonysággal tudnak együtt dolgozni, hiszen egy elhúzódó esemény során ez döntő fontosságú lehet.

Horváth Sándor tű. őrnagy, megyei főügyeleti osztályvezető, a megyei készenléti szerek helyzetét ismertette, különös tekintettel a vízszállítókra. A tavasz közeledtével ugyanis az avartüzes időszak Hajdú-Bihar megyében is növekvő beavatkozásszámot fog eredményezni. Mint mondta, az állományától a gyakorlatorientáltságot várja el az események kezelésénél, és azt, hogy ténylegesen irányító szerepet töltsön be, hiszen az itt dolgozók kezében vannak azok az információk, melyekkel a beavatkozó állomány és a kárhelyparancsnok munkáját a leghatékonyabban tudják segíteni.

A nap második felében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra, és a Debreceni Mentőállomásra látogattak el, hogy a társszervek készenléti ügyeleti szolgálatát ellátók munkájába a helyszínen is betekinthessenek. A rendőrség tevékenységirányító központjában Ádám Pálma r. százados, ügyeleti osztályvezető-helyettes kalauzolta végig a tűzoltókat, akik a jövőben az egységes segélyhívórendszerre, vagyis a 112-re történő átállás keretében már itt fogják ellátni a készenléti szolgálatot.

Ezt követte a Debreceni Mentőállomáson tett rövid látogatás, ahol Szatmári József irányító csoportvezető vezette végig az állományt. Bemutatta a hamarosan bevezetésre kerülő mentésirányítási rendszert, valamint megvitatták a szolgálatszervezési tapasztalatokat is. Tűzoltóink szerint mindkét társszervnél professzionális munka folyik és a döntéstámogató rendszerek fejlődésével a jövőben a káresetek felszámolás is hatékonyabb lehet.

- Kelemen-Madai Petra tű.hdgy. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában