Visszahelyezték állásába az Iparművészeti Múzeum vezetőjét

Három napja ismét Takács Imre az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. A terveit ismertető vezető hétfőn elmondta: szeretne végre állandó kiállításokat és kiállítás-sorozatokat szervezni.

A 2006. márciusában kinevezett, majd három évi pereskedés után állásába most visszakerült Takácsnak azonban sok ideje nem lesz, mert öt évre szóló mandátuma néhány hónap múlva lejár.

Két pert nyert meg jogerősen a munkaügyi bíróságon az Iparművészeti Múzeum régi-új főigazgatója, mert a kulturális tárca előző vezetése által indított vizsgálatok egyetlen lényeges megállapítása, a gazdálkodási hiányosságok és pénzügyi visszaélések sem bizonyultak megalapozottnak – foglalta össze a közelmúlt eseményeit hétfőn sajtótájékoztatón Takács Imre.

A Bozóki András tárcavezető által 2006. márciusában kinevezett Takács Imrét másfél évvel később Hiller mentette fel a főigazgatói megbízás alól. Az első pert a következő év júniusában nyerte meg, de nem foglalhatta el ismét székét, mert három nappal később újabb felmentés érkezett. Ezt idén júliusban nyerte meg jogerősen.

A kulturális minisztérium vizsgálatát vezető főellenőr az első eljárásban maga is azt mondta a bíróság előtt, hogy a múzeumnak nincs hiánya, kisebb adminisztrációs hibáktól eltekintve semmit sem találtak – mondta a főigazgató. A második felmentés fedezet nélküli kötelezettségvállalás miatt történt, de a bíróság ezt is elutasította – tette hozzá. Ez az első fokú ítélet azért emelkedhetett jogerőre, mert a kormányváltás miatt Hiller Istvánnak már nem volt módja fellebbezni. Takács ismételt kinevezése múlt hét péntekén következett be.

Eddig azért nem hozta nyilvánosságra a nyáron véget ért perek ítéleteinek szövegét, mert – mint fogalmazott – “nem akarta köznevetség tárgyává tenni” Hiller István előző kulturális minisztert. A pereket “leginkább koncepciós jellegűnek” nevezte Takács Imre, bár a valós okokat nem ismeri.

Az Iparművészeti Múzeum élén komoly terveket szövöget Takács. Mindenek előtt szeretne végre állandó kiállításokat is látni az intézményben, mert eddig sohasem voltak ilyenek. Tervez kiállítás-sorozatokat is, továbbá a nem kiállított tárgyakból tanulmányi raktárat. Mindezek mellett levezényelné az épület elkerülhetetlen felújítását, mert a múzeum például több helyen beázik.

Két időszaka közti elődjével – aki most főmuzeológus lett – igyekszik együttműködni Takács Imre. Bizonytalan azonban, meddig irányíthatja a múzeumot, mert öt évre szóló megbízása 2011. márciusában lejár.

– Független Hírügynökség –