Helyi közélet

2015.08.26. 13:49

Csúnyán átvertek egy 68 éves debreceni asszonyt

Debrecen - Bár hitellel hitegették, valójában egy fogyasztói csoportba szervezték be a pénzére váró nőt.

Debrecen - Bár hitellel hitegették, valójában egy fogyasztói csoportba szervezték be a pénzére váró nőt.

A 68 esztendős asszony története annyira tipikus, hogy szinte teljesen mindegy milyen monogramot írnánk, valakit a több ezer károsult közül biztosan „eltalálna”. Így maradjunk a Liza néninél. A becsületben megőszült asszony nem is magára akarta költeni a 7 millió forintot, hanem a gyerekének és családjának szeretett volna lakást vásárolni a hitelből. Mivel a bankoknál ez kezeseket igényel, örömmel nyugtázta, hogy akad még olyan cég, amely e nélkül is hajlandó a pénzt rendelkezésre bocsátani.

25 éves futamidő

Arról persze Liza néni nem tudhatott, hogy az egész országban ingyenesen terjesztett napilapban évek óta megjelenő hirdetések mögött a hiszékenység vámszedői rejtőznek. Elkövette azt a hibát is, hogy egyedül kezdte intézni az ügyeit; július végén Debrecenből elment a megadott fővárosi címre, a Váci utcába, ahol a modern iroda és elegáns környezete végképp meggyőzően hatott rá. Így amikor telefonon közölték vele, hogy megkapja a hitelt, újra Budapestre utazott, és vitte magával a kért 355 ezer forintot. Ismét nagyon kedvesen fogadták, s bár kicsit furcsállta a 25 éves futamidőt a visszafizetésre, megnyugtatták: ha vele történne valami, majd a legközelebbi hozzátartozójára száll át a kötelezettség. A Krisztián nevű ügyintéző fiatalember kihasználva az asszony járatlanságát, teljesen eltérően magyarázta el neki a szerződés tartalmát, majd közölte, hogy a havi törlesztése 40 ezer 75 forint lesz. Azt pedig, hogy miért kell befizetnie a 355 ezret, azzal magyarázta, „ez bizonyítja Liza néni fizetőképességét”. Minden lezajlott egy fél óra alatt, és ugyan az asszonynak voltak ellenérzései, még az sem tántorította el az ügylettől, hogy elég volt megadnia egy rokona számlaszámát a hitel átutalásához (mivel ő nem rendelkezik folyószámlával).

Ígéret a „dolog” megszerzésére

Az átverés gyanúja csak hazaérkezése után kezdte rágni a lelkét, napokig nem tudott aludni, és ez csak tovább mélyült, amikor egy jogász ismerősének elmesélve azt a tanácsot kapta, éljen a – 8 napig érvényesíthető – elállási jogával. Így csak 20 ezer forintja bánja a „kalandot” – mondta a jóakaró ügyvéd –, ám egy hónap múlva már csak a befizetett összeg felét kaphatja vissza a szerződés szerint.

Itt érdemes megszakítani a történetet, mert ez esetben elég komikus a szerződés szó. Az ilyen címen elkészített irományban ugyanis sem a pénz, sem a hitel szó nem szerepel, mindezt a „dolog” gyűjtőnév takarja. A megfogalmazása is elég zavaros, amennyiben nem tanulmányozzuk át figyelmesen a másik lapon található általános szerződési feltételeket. Azokból világosan kiderül, hogy egy fogyasztói csoport megszervezéséről szól, azaz az abba jelentkező tagok rendszeresen befizetik a rájuk kirótt havi törlesztőrészletet, valamint megbízási díjat, ami Liza néni esetében összesen 40 ezer 75 forint. Az így összegyűjtött pénzalapból aztán időről időre valaki a tagok közül hozzájuthat az általa igényelt összeg kifizetési jogához, vagyis a cég valamikor közvetlenül oda utalja a pénzt, ahonnan az igénylő meg akarja szerezni a „dolgot”, Liza néni esetében a lakás eladójának. Márpedig ez köszönőviszonyban sincs azzal, amiről az említett Krisztián tájékoztatta az asszonyt, letéve a nagy esküt, hogy 15 napon belül megkapja a 7 milliót.

A tiltás ellenére…

Az átverés iskolapéldája, amiről a HVG is megjelentett tavaly egy terjedelmes cikket. Ez így kezdődik: „A tilalom ellenére még most is találni olyan megtévesztő hirdetést, amelyben fogyasztói csoportba toboroznak szorult helyzetbe került embereket. Az ügyfelek gyakran azt hiszik, gyors, kedvezményes hitelt kapnak, csak később értik meg, hogy akár éveket is várhatnak, és a végén nem is szabad felhasználású készpénzt kapnak…” Vagyis az effajta pénzügylet már illegális, büntetendő tevékenységnek számít, ugyanis 2014 januárjától tilos új fogyasztói csoportot szervezni, a régieket pedig fokozottan ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság. Ergo, a Liza nénit „betoborzó” vállalkozás törvénytelenül működik, így a szerződés is semmis. Ettől persze a debreceni asszony még nem kapja vissza a pénzét. De térjünk vissza a történethez. Liza néni a szerződés aláírása után öt nappal újból nekivágott a fővárosi útnak, és váratlanul beállított a Váci utcai irodába. Ott persze már közel sem olyan nyájasan fogadta a hölgy, akinek az előző alkalommal befizette a 355 ezer forintot. Tudomásul vette a szerződés írásbeli felmondását, és bár a debreceni asszony ragaszkodott volna a készpénzfelvételhez a 20 ezer forint híján, a nő arrogánsan közölte: nincs kiadási pénztárbizonylatuk. Azt az ígéretet tette, hogy 15 napon belül visszautalják a megadott számlaszámra a pénzt. Az eddigi gyanús jelekből nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy arra ugyan hiába vár Liza néni.

S hogy mennyi lehet az esélye pénze visszaszerzésére, az lemérhető az interneten létrehozott különböző károsulti oldalakon közreadott példákból. A pertarskereso.hu-n a Liza néniéhez hasonló módszerekkel átvert emberek tucatjai írják le ugyanazt: félrevezették őket, úgy csalták ki a pénzüket, amit azóta sem tudtak visszaszerezni.

Átvertek százai, ezrei

Többen közülük azt is tudni vélik, hogy kik állnak a jól szervezett csalássorozat mögött, s hogy a debreceni asszonyt átverők ludasak a korábbi bűncselekményekben is, melyeket hasonló módszerrel, de más nevű vállalkozások mögé bújva követtek el. Ezzel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata válaszában megerősítette, hogy „az említett cégeket érintően, hasonló elkövetési módszerekről érkeztek feljelentések a rendőrséghez, amelyek esetében a hatóság egyaránt vizsgálja a szerződéskötések jogszerűségét és a gazdasági társaságok törvényes működésének feltételeit.” Ezek a cégek: Cashline Brokers; Multi Credit Finance Solutions Kft.; Hold Financial; Intercasch Consulting, First Financial Kft. Ezek után nyilvánvaló, hogy Liza néni egyike a több száz vagy több ezer, olykor rendkívül nehéz anyagi helyzetben lévő megkárosítottnak.


Ezek az árulkodó jelek

Azonnal kezdjünk el gyanakodni, ha:

  • a hirdetésekben KHR-eseknek (közismertebb nevén BAR-osoknak), időseknek ajánlanak pénzügyi segítséget
  • a szerződésben a partner egy kft., mert a valóban hitelezéssel foglalkozó cégek kivétel nélkül részvénytársasági formában működnek
  • kérésünkre sem tudják felmutatni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kibocsátott engedélyszámot, illetve a jelzett engedélyszám nem ellenőrizhető a PSZÁF honlapján.
  • a szerződés aláírásakor regisztrációs vagy adminisztrációs díjat kérnek tőlünk, illetve „előtörlesztés” vállalására buzdítanak. Ezek az elemek ugyanis normál hitelnél nem jelennek meg, ott maximum közjegyzői díjat kell fizetnünk
  • a kézhez kapott mintaszerződésben egyetlen jogszabályi hivatkozás van, a Polgári Törvénykönyv, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem hitelről, hanem egészen másról van szó
  • Forrás: Tudatos Vásárló Magazin


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában