Visszaéltek az APEH nevével

Míg az adóhivatalban a sorukra vártak, a betörők kirámolták otthonaikat.

Ügyes trükkel távolította el otthonaiból potenciális áldozatait egy betörőbanda. A kinézett lakások tulajdonosainak levelet küldtek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának nevében, amiben arra szólították fel az illetőket, hogy jelenjenek meg az adóhatóság miskolci épületében. Míg a lakástulajdonosok a hamisított idézés alapján az APEH-nél a sorukra vártak, a betörők nyugodtan kirámolták lakásukat.

A meglopott adózók által bemutatott iratokon az iktató- és ügyszámok, adóazonosítók valótlanok, az azokban megjelölt nevű ügyintéző illetve vezető nem dolgozik a hivatalnál, továbbá fontos alaki kellékek is hiányoztak az „idézésről”. Az ügyben az APEH Regionális Igazgatósága büntető feljelentést tett – tájékoztatta portálunkat az adóhatóság.

Mielőtt tehát valaki ösztönösen ugrana, hogy eleget tegyen a felszólításnak, nézze meg alaposan a kapott idézést, mert az adóhatósági iratokra a jogszabályban foglalt kötelező adattartalom mellett szigorú arculati előírások is vonatkoznak, melyek ezeket az iratokat egyedivé teszik. Akiben kétség merül fel az idézés valódiságával, hitelességével kapcsolatban, telefonon kérhet felvilágosítást az APEH-től.

Korábban gyakran előfordult, hogy csalók magukat adóellenőröknek adták ki, ezzel kapcsolatban az adóhatóság felhívja arra is a figyelmet, hogy helyszíni eljárási cselekményeket végző adóellenőrei, illetve végrehajtói minden esetben párban dolgoznak, szolgálati igazolvánnyal igazolják magukat és megbízólevél birtokában végzik a munkájukat. Az adóhatóság munkatársainak személyével kapcsolatban felmerült kétség esetén is a telefonon tudnak segítséget nyújtani.

 

Felvilágosítás kérhető a 40/42-42-42-es telefonszámon.

Címkék: ,