Visszabontott alapok

Visszabontott alapok
Mindig megboldogult édesapám szavai jutnak eszembe, amikor arról hallok, hogyan ment tönkre, ami korábban jól működött. Égerházi Péter jegyzete

„Nem tanítják, de a háború előtti magyar szociális ellátórendszert példaként emlegették Európában.” Nem beszélt a levegőbe, hiszen a társadalombiztosításnál dolgozott.

Korábban évtizedekig csak a nagyobb folyók mentén élőknek kellett rettegniük tavasz táján, hogy „jön a víz”. Ugyan hogy lehetne ezt most megmagyarázni a Sajó, a Hernád vagy a Bódva mellől otthonukból kitelepítetteknek? Rohadt nagy víz jött valóban az égből, amilyenre talán még nem is volt példa, de azért nem kellene fél Borsodnak vízben állni. Hacsak…

A hétfőn este tisztségéből felmentett vízügyi szakállamtitkár Kóthay László részben magyarázatot adott a történtekre az ATV reggeli adásában. Mint mondta, egykor 20 ezren dolgoztak szerte az országban vízügyiszolgálatban, ma meg csak 3800-an. Ennél is rémísztőbb, hogy vízkár elhárítási művek rendbetételére (árok és csatorna tisztítás, mederkotrás, töltés megerősítés stb.) évente mindössze egy milliárd forint áll rendelkezésre. Sejthető, ezek is összefüggésbe hozhatók a kialakult helyzettel.

Hasonló ésszerütlen karcsusítás más állami szektort is érintett, csak például az utak nem tudnak kilépni a medrükből, így csak a járművezetők érzik: valamit elrontottak, de nagyon.

Égerházi Péter

egerhazi.peter@inform.hu