Virtuózok – Április közepén indul a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatójának új évada

Budapest – Április 15-től péntek esténként láthatja a közönség a gyerekek és fiatalok részvételével zajló Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató új évadát a Duna közszolgálati tévécsatornán.

A Virtuózok bebizonyította, hogy a zene képes átívelni az országhatárokon, ugyanis az új évadba sokkal több külföldön élő magyar jelentkezett, többek között Erdélyből, a Felvidékről, Hollandiából és Olaszországból – közölte Medvegy Anikó, a Virtuózok főszerkesztője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiemelte: a közmédia és a Virtuózok kulturális missziója megegyezik, idén is a klasszikus zenei tehetségeket keresik. Az MTI kérdésére közölte: mintegy kétezer fiatal és gyermek jelentkezett a tehetségkutatóba.

Peller Mariann, a tehetségkutató licenctulajdonosa elmondta: a Virtuózok második szériájának fővédnökségét Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vállalta el. Kitért arra is, hogy mivel nagyon sok tehetséges fiatal jelentkezett Székelyföldről, ott is tartottak castingot.

A verseny résztvevőit Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester; Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Némethy Attila zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára; és Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója zsűrizi. A műsort idén is Varga Edit és Bősze Ádám vezeti.

A győzteseket értékes nyeremények, valamint a nemzetközi bemutatkozás lehetősége várja New Yorkban, Londonban és Berlinben.

A Virtuózokba három korcsoportban nevezhettek a klasszikus zenét művelő fiatalok. Az I. korcsoportban a 6 és 12 év közötti gyerekek mérhetik össze hangszeres vagy énektudásukat. A II. korcsoportba a 13 és 17 év közötti fiatalok nevezhettek, míg a 18 és 23 év közöttiek alkotják majd a III. korcsoport mezőnyét. Az énekesek esetében a felső korhatár 28 év.

Az április 15-én induló három castingadást a korcsoportos középdöntők követik, amelyekben a versenyzők egy-egy újabb darabot adnak elő kamarazenekari kísérettel, valamint sztárvendégek résztvételével egy közös produkcióban is fellépnek. A korcsoportdöntőben a versenyzők már szimfonikus zenekarral játszanak együtt. Az innen továbbjutó három versenyző a június 3-i fináléban méri össze tudását két fordulóban, mivel egy klasszikus darabbal és egy crossover előadással is készülnek.

Az öttagú zsűrinek a fináléban már nincs döntési jogköre, csupán véleményezhetik a produkciókat: ekkor a nézők szavatai alapján dől el, hogy ki lesz a Virtuózok fődíjasa.

– MTI –