Virágok, filmek, gondolatok, túrák – Föld napja Pocsajban, Esztárban és Kismarján

Akt.:
Többféle programmal emlékeztek meg a Föld napján
Többféle programmal emlékeztek meg a Föld napján - © Fotó: Magánarchívum
Pocsaj, Esztár, Kismarja – Hagyománnyá mindhárom faluban, hogy a Föld napján különleges módon tesznek a bolygónk védelméért.

Pocsajban, a Lorántffy általános iskola diákjai a Föld dalának meghallgatása után a felső tagozatosok kisfilmet néztek meg, ehhez tartozó kérdéseket kaptak. Az alsósok az udvaron, a betonra aszfaltkrétával rajzolt Magyarország térképre helyezték el az általuk elültetett kis virágokat az országhatár mentén. A pedagógusok pedig a térképre felírt „Lorántffy” felirat pontjaira helyeztek egy-egy cserép virágot, jelképezve ezzel azt, hogy óvjuk a környezetünket és földünket.

Esztárban évek óta ezen a napon „Bakancsos túrát” szerveznek a környék bejárására. Idén is Czár Lajos vezetésével zajlott a gyaloglás, amelyen mintegy harmincan vettek részt. A túra végén a nemrég meghirdetett rajzpályázatot értékelték, melyen a Föld napjával kapcsolatos rajzokat díjazták.

Kismarjában az iskola szervezésében zajlott e nevezetes nap. A Csodálatos Föld című film megtekintése után az aula egyik sarkát fűvel szórták fel. Itt a gyerekek üzenhettek társaiknak, hogy miért is kell vigyázni a Földre. Képeslapot is küldtek a Földnek, és ígéretet tettek arra, hogy a tavaly örökbe fogadott virágok újra szépítik környezetüket.

HBN–NKM