Virágkarnevál – Gobelinkiállítás Debrecenben

Debrecen, 2015. augusztus 15., szombat (MTI) – A Szent István és műve – Szövött himnuszok című kiállítás szombati megnyitójával megkezdődött a debreceni virágkarneváli hét augusztus 22-ig tartó programsorozata.

Szent István ünnepéhez közeledve a hazai kárpitművészet legjelentősebb műveit – harminckét nagy méretű gobelint – láthatja közönség szeptember 6-ig a Kölcsey Központban rendezett tárlaton.

A kiállítás fő darabját, a Szent István és műve – Millenniumi falikárpit című, mintegy 20 négyzetméteres gobelint első királyunk koronázásának 1000. évfordulója tiszteletére készítette a Magyar Kárpitművészek Egyesületének 33 tagja.

Az alkotóközösség a kortárs iparművészetben egyedülálló módon közös műveket hoz létre: eddig hat monumentális művet alkottak, ebből kettő látható a kiállításban – mondta el a kiállítás megnyitóján Balogh Edit, a Magyar Kárpitművészek Egyesületének elnöke.

Hozzátette: a munkák azzal a hagyományos technológiával készülnek, amely a 15-17. században élte virágkorát Észak-Franciaországban és Flandriában.

A Szent István és műve című falikárpit központi alakja a vizsolyi falkép ihlette Köpönyeges Madonna a Szent Koronával. István, Gizella, Imre alakja, a koronázási palást, a Képes Krónika és más képi utalások mellett a gazdag szövevénybe Szent István intelmeiből is kerültek részletek.

A gyapjúból és selyemből, tradicionális technikával szőtt kárpit több mint két évig készült.

Az egyesület Kárpit határok nélkül című 10 négyzetméteres gobelintérképe nem csupán az 1100 éves kárpát-medencei magyar jelenlét előtt való meghajlás, hanem egy maroknyi magyar textilművész közös jeladása a “határok nélküli” Európában – mutatott rá Balogh Edit.

A Szövött Himnuszok sorozata – nyolc gobelin, Hauser Beáta, Hegyi Ibolya, Kecskés Ágnes, Nagy Judit, Pápai Lívia, Péreli Zsuzsa, Polgár Rózsa és Solti Gizella munkái – 1996-os bemutatásukkor a felújítás előtt álló Sándor-palota (ma a köztársasági elnöki palota) téglafalait borították.

A műveket az Iparművészeti Múzeum (Budapest), a Keresztény Múzeum (Esztergom), a Klapka György Múzeum (Komárom), a Savaria Múzeum (Szombathely), valamint a Magyar Kárpitművészek Egyesülete bocsátotta a virágkarneváli szervezők rendelkezésére.

Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora a megnyitón a kiállított képekre utalva arról beszélt, hogy “itt megjelenik az államalapító, a népet letelepítő és közösséggé formáló király”. A keresztyén örökség, a nemzet öröksége mutatkozik meg úgy, hogy jelzi: nem akarunk senki fölé kerekedni, de azt is tudatja: nem vagyunk alábbvalóak senkinél – hangsúlyozta.

Az alkotásokból az is sugárzik, hogy a magyarságot nem lehet kisajátítani, hogy nem csak egyféleképpen lehet magyarnak lenni – magyarázta Bölcskei Gusztáv.

A Szent István és műve – Szövött Himnuszok című kiállítást Lázár Imre, a Károli Gáspár Református Egyetem docense nyitotta meg, aki egyebek mellett a szövés és az ima rokonságáról, az időtlenben és a határtalanban való találkozásról beszélt.

– MTI –