Virágkarnevál: fények, tánc és gasztronómia a főszerepben

Akt.:
Táncbemutató a szerdai sajtótájékoztatón
Táncbemutató a szerdai sajtótájékoztatón - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Több mint 318 embernek kell táncra perdülnie augusztus 17-én, ha meg szeretnék dönteni a 2009-es rekordot; akkor ennyi vállalkozó kedvű ropta a Mikepércsi csárdást. A Béres András néprajzkutató által 1950-ben készített koreográfiából szerdán bemutatót tartott a Főnix Néptáncegyüttes és a mikepércsi Csillagfürt Néptáncegyüttes a virágkarneváli hetet beharangozó sajtótájékoztatón.

Számos újítással és rekordkísérlettel is várják az érdeklődőket a Debreceni Virágkarnevál ideje alatt – jelentették be a szervezők szerdán, a Békás-tó partján tartott sajtótájékoztatón.

Az egyik leglátványosabb újítás a Light Ride Debrecen elnevezésű program lesz augusztus 17-én, amely illeszkedik a Fények Éjszakáinak keretébe. Ennek lényege, hogy virágokkal és különböző fényfüzérekkel feldíszített biciklikkel a Ködszínháztól indulva a belvároson át vissza a II. János Pál pápa térig vonulnak fel a résztvevők. Széles Diána alpolgármester hangsúlyozta, a kerékpáros felvonulásnak már nagy hagyománya van a virágkarneválon, hiszen eddig kilenc alkalommal volt része a programnak.

Fényből nem lesz hiány

A felvonuláson bárki részt vehet, akinek biztonságos, kivilágított és az eseményre díszkivilágítással is felszerelt kerékpárja van.”

A tervek szerint ezzel vezetjük fel a már megszokott épületvetítéseket a Régi Városházánál, a Nagytemplomnál, illetve új helyszínként a Déri téren. Utóbbi szintén egy újítás lesz, ráadásul Magyarországon most fog bemutatkozni ez az attrakció. Különlegessége, hogy a festést akár mi magunk is irányíthatjuk különböző chipek segítségével – részletezte az alpolgármester.

ntÉpületvetítés a Nagytemplomon 2017-ben | Fotó: Derencsényi István

Potoczky Ferenc, a Gibbon Games képviselője hozzátette, Budapesten már több alkalommal volt Light Ride, és mindig sok százan vettek részt rajta. Azt is elmondta, hogy Street Art Show-val is készülnek a Kossuth téren, ahol augusztus 18-án és 19-én az utcai művészek bemutatkozhatnak és versenyezhetnek egymással. A győztes pedig jövőre a döntőben képviselheti Debrecent.

Az emlékév megkoronázása

Béres András néprajzkutató születésének 90., halálának 25. évfordulójáról egy egész éven át tartó programsorozattal emlékeznek meg, ennek pedig egyik csúcspontja az a rekordkísérlet, amelyet augusztus 17-én, a főtéren rendeznek.

Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere kifejtette, hálásak azért, hogy Béres András jóvoltából fennmaradhatott ez a tánc, és be is tudják mutatni.

tzFotó: Molnár Péter

Sztolyka Zoltán, Rozsály polgármestere hozzáfűzte, örülnek annak, hogy a kis településükről származó néprajzkutatót befogadták és elismerték a debreceniek. Kifejtette, ők is szívesen részesei lesznek a rekordkísérletnek. Béres Zsuzsa újságíró, Béres András lánya hozzáfűzte, a közös tánc méltó megkoronázása lesz az emlékévnek.

Sör és kürtőskalács

A Cseh Sörkert idén hetedik alkalommal várja a nedű kedvelőit a Békás-tónál augusztus 9. és 20. között. Martin Imre főszervező elmondta, idén 31 sörgyár több mint 100 fajta italát lehet megkóstolni, köztük díjnyerteseket. A cseh mellett belga, német és magyar sörök is lesznek, valamint borokkal is készülnek.

Igyekszünk mindenkinek megfelelni, ezért próbálunk minél színesebb programokat összeállítani”

– hangsúlyozta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője. – A karneváli hét zárásaként pedig egy újabb rekordkísérlettel készülünk, ugyanis Kovács István farkaslakai kürtőskalács-készítő vezetésével egy 17 méteres finomság sül majd a Kossuth téren augusztus 21-én.

BR


Fotó: unideb.hu
Debrecen - Hamarosan elkészül a Debreceni Egyetem karneváli virágkocsijának szobrászmunkáival Pikó Sándor. Az intézmény idei, sorban a tizenegyedik kompozíciója az egyetemi közösség nemzetközi jellegét hangsúlyozza. A külföldi és a magyar, a leendő, jelenlegi és volt hallgatók, az egyetem határok...

Vavra Bence a virágkarnevált beharangozó sajtótájékoztatón is megcsillogtatta tehetségét
Debrecen - Vavra Bence is fellép az augusztus 20-i karneváléjen. – A zene számomra egy olyan kifejezési eszköz, amivel ki tudom magamból énekelni a gondolatokat. Olyan típusú ember vagyok, aki megéli az örömöket, viszont ami nem jó, arról nagyon nehezen tud beszélni. A zene abban segít, hogy gátl...

Fotó: Hírek 360
Debrecen - Csaknem 700 ezer élő virág ékesíti majd a karneváli kocsikat. Idén tizenhat, mesterien megalkotott virágkompozíciókat bemutató kocsi vonul fel a cívisváros egyik legnépszerűbb eseményén, a virágkarneválon. S bár a friss virágok csak augusztus 19-én kerülnek a kocsikra, azok kialakítása...