Villanyórák visszatekerésével vádolnak egy férfit Hajdú-Biharban

Akt.:
Villanyórák visszatekerésével vádolnak egy férfit Hajdú-Biharban
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség bélyeghamisítás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki megrendelésre villanyórákat tekert vissza.

A megrendelő férfinak egy ismeretlen személy ajánlotta a vádlottat azért, mert a villanyfogyasztást illegális beavatkozással csökkenteni tudja. A megrendelő a megadott telefonszámon felhívta a vádlottat és megegyeztek a munka elvégzéséről. Megbeszélésük alapján a férfi 2017. december 27-én az esti órákban érkezett egy Hajdú-Bihar megyei kisebb településre a megrendelő boltjához – írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott a külső falon lévő két villanyórát mechanikusan manipulálta úgy, hogy az eredeti plombákat feltörte, és a mérőórák számlálóját visszatekerte. Ezáltal az órák több mint 150 ezer forint értékű fogyasztással mutattak kevesebbet, így a vádlott ennyi áram ellopását tette lehetővé. Ezután a mérőórákon és a mérőszekrényeken hamis plombát helyezett el. A vádlott ezért közel 70 ezer forintot kapott a megrendelőtől. A megrendelő azonban megállapodásuk után belátta, hogy tettével bűncselekményt követne el, ezért értesítette a nyomozó hatóságot – tájékoztatott a főügyészség.

A rendőrség a vádlottat elfogta, és a megrendelőnek visszaadta a vádlottól lefoglalt pénzt. A megrendelőt nem terheli büntetőjogi felelősség, mivel a cselekményt még az elkövetés előtt felfedte a nyomozó hatóság előtt és ezáltal lehetővé tette a vádlott felelősségre vonását.

A hatályos jogszabályok alapján bűncselekmény elkövetése szempontjából bélyegnek minősül a mérésügyi hatóság által mérőeszköz hitelesítésének és vizsgálatának bizonyítására és jelzésre használt bélyegző és pecsét, azaz a plomba is.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekményt beismerő vádlottal szemben bélyeghamisítás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, büntetővégzés meghozatalával pénzbüntetést szabjon ki.

– Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség –


Debrecen, Hajdúhadház - A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ellen a két fiatalkorú ellen, akik tavaly nyáron kedvtelésből tüzet gyújtottak egy lakatlan tanyaépületben. A vádirat szerint az első- és a másodrendű vádlott barátok voltak, e...