Villáminterjú: beleszagoltunk a Budikalendáriumba Végh Bélával

Akt.:
Végh Béla Budikalendárium című kötetének bemutatója
Végh Béla Budikalendárium című kötetének bemutatója - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Hiánypótló mű jelent meg Debrecenben a testi-lelki megkönnyebbülés szolgálatában.

Nem akármilyen kiváltsága van az emberi fajnak: ürülés közben is töltekezhet.

A svédek előrukkoltak gyerekeknek szóló Kakikönyvvel, Petri György költőnk is emlegetett egy Nagy Kaka Könyvet (amely végül csak terv maradt), most már azonban mi, magyar felnőttek sem vagyunk magunkra hagyva a megkönnyebbülés pillanataira: a héten mutatták be Debrecenben Végh Béla Budikalendárium című kötetét.

Az emberek hetvenöt százaléka olvas, miközben a fajanszon kucorog, bár nagy részük nem beszél erről – mutat rá ajánlásában a szerző, akinek beszédes írói neve valójában Dalnoky Ferencet, a megyénkbeli retrógyűjtőt takarja. Számára a kötet alapötletéül – ahogy minapi beszélgetésünkkor ecsetelte – a mai világ sajátos kifordítottságának felismerése szolgált: ömlik ránk a szenny a tévéből, az internetről, az olvasnivalóval pedig beszorulunk a vécébe.

bk

Fotó: Molnár Péter

Budikalendárium, naptárral – minden napra egy tojás, idétlenkedhetnénk. A szerző és társai a fülke magányában eltöltött időre több, rövid műfajban adnak szórakoztató olvasnivalót, gondosan csoportosítva aszerint, hogy rövidebb vagy hosszabb tartózkodásra hívott minket a szükség. Novellák, interjúk, vécékultúra-történeti kalandozások, illetve rejtvények, fejtörők, tréfás költemények egyaránt helyet kaptak a tetszetős kivitelű, akár falra is erősíthető gyűjteményben – melynek további érdekessége, hogy közösségi finanszírozásban nyomtatták ki.

Leleményességével e kis kötet újabb színt hozhat az életünkbe, de leginkább megerősíti: olvasni királyság. Még a „trónon” is.

HBN-FGYA szerző további könyvei

  • Homokkerti capriccio
  • Homokkerti víg napok

(mindkettő Dalnoky Ferenc néven)