Világhírű zeneszerzővé válhat, ha eljut Bostonba

Világhírű zeneszerzővé válhat, ha eljut Bostonba
Debrecen – Bencének a hallás utáni zenetanulás olyan magától értetődő dolog, mint másnak a kottaolvasás.

A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola végzős növendéke, Péter Bence felvételt nyert a világ legnagyobb kortárs zeneművészetét oktató egyetemére, a bostoni Berklee College of Music zongora és filmzeneszerzés szakára – értesítette a Naplót Bence iskolájának munkatársa.

Tanulmányait 2010 őszén kezdheti el. Ez a tehetséges, ifjú zenész 3 éves kora óta zongorázik, 7 évesen írta első saját szerzeményét. 2006-tól a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában tanul, ebben az évben a Békéscsabai Országos Zongoraverseny döntőse volt. 2009-ben a Cserhát Művészkör országos pályázatán 1. helyezést ért el, valamint a MyGreatFilm zenei pályázatán 1. díjat nyert.

A siker rögös útja

Maga a felvételi nem a szokásos módon és helyszínen, Bostonban zajlott, hanem egy párizsi “kirándulás” keretén belül, ahová Bencét családja is elkísérte.

Egy ilyen felvételi vizsga során sajátos szempontok alapján döntenek: a tehetség, a kreativitás és az egyéniség az, aminek  feltétlenül meg kell nyilvánulnia  a jelentkezőben.  Péter Bence valószínűleg mindhárom kritériumnak megfelelt, ami nem is csoda, hiszen számára az improvizálás, transzponálás, a hallás utáni zenetanulás olyan magától értetődő dolog, mint másnak a kottaolvasás.

A bostoni Berklee Collage of Music-ba bekerülni hatalmas siker, hiszen olyan ismert zenészek végeztek ott, mint Keith Jarret, Alan Silvestri, Diana Krall, Al Di Meola, Quincy Jones.

A kiutazás feltétele még a jelentős összegű tandíj előteremtése. Ugyan Bence már elnyert egy részösztöndíjat, de ez még mindig messze van attól, ami elég lenne az első év elvégzéséhez. Szponzorok, támogatók nélkül, szinte biztos, hogy ez a szép eredmény, amiből egy magyar fiatal tehetség elindulhatna az újvilág meghódítására, kárba vész. HBN