Világzenekar a Kölcsey Központban

Hárfa- és szaxofongála
Hárfa- és szaxofongála - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Kodály, Chopin és Beethoven – Remekműveket mutatott be a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar a Kölcsey Központban.


A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hatalmas sikert aratott koncertjével fejeződött be az Ifjú Zeneművészek 14. Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecenben. A zenekar 13 országból érkezett 70 tagja a kurzus ideje, vagyis nem egészen két hét alatt készültek fel a bemutatóra Vásáry Tamás irányításával.

Egyre népszerűbb az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, ezt jelzi, hogy ebben az évben 13 országból 20 vendégprofesszor és 160 tanulni vágyó hallgató érkezett a kurzusokra, mondta köszöntő beszédében Gaál István. A Debreceni Egyetem rektorhelyettes hozzátette: a résztvevők nagy száma is bizonyítja a Zeneművészeti Karon világszínvonalú oktatás folyik, amely vonzó bármely kontinensen élő tehetségek számára. Az idei 14. kurzusra érkeztek tehetséges zenészek az Egyesült Államokból, Kínából és 19 fős delegációval képviseltette magát Dél-Korea is. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja köszönetet mondott a kurzuson résztvevő mestertanároknak, hallgatóknak és az otthoni zenetanároknak is az elvégzett munkájukért. Ezek nélkül ugyanis nem születhetett volna meg az a csoda, vagyis az Ifjúsági Világzenekar professzionális színvonalú előadása. Duffek Mihály hozzátette: a zene nyelvén beszélő emberek könnyen megtalálják egymáshoz az utat, de a csodához kellett Vásáry Tamás varázslata is. Vásáry Tamás, a Debreceni Egyetem díszdoktora, Debrecen díszpolgára Hámori Máté segítségével készítette fel a 13 országból érkezet 70 fiatalt tehetséget.

A zenekar névadójának tiszteletére Kodály egyik művével kezdődött a koncert. Kodály Zoltán „ Fölszállott a páva- változatok egy magyar népdalra” című darabját 75 éve, 1939-ben hallhatta először a közönség. A Kölcsey Központ nagytermében az Ifjúsági Világzenekar érzelmekben gazdag, precíz előadásban mutatta be az ősi magyar dallamokra épülő művet, amelyet a közönség hatalmas tapssal jutalmazott. Éppúgy, mint a koncert többi előadását is. A Kölcsey Központban felcsendültek Frédéric Chopin: „Andante spianato et grande polonaise brillante” című zongorára és zenekarra írt művének dallamai. A két részt, a csendesen hullámzó andante és az ezt követő dinamikus polonaise éles ellentétét, mégis tökéletes egységét jól érzékeltette a fiatal művészek zenekara. A darabban zongorán közreműködött Shih-Wei Huang. A fiatal tehetség Tajvanból érkezett a nyári akadémiára.

A szünet után a zeneirodalom egyik legmarkánsabb műve, Beethoven V. “Sors” szimfóniája csendült fel. A szerző négy tételes nagy klasszikusát pontosan és nagy átéléssel szólaltatták meg a fiatal tehetségek. Előadásukat óriási tapssal vastapssal értékelte a közönség.

Ezzel a hangversennyel véget ért a 14. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar a debreceni Kölcsey Központban tartott bemutató előtt Budapesten lépett fel előadásával. A lenyűgöző előadást a prágai zeneakadémia közönsége is hallhatja.