Világverő receptjeink vannak a Hadházi Káposztás Napokról

Torta nem édes­szájúaknak
Torta nem édes­szájúaknak - © Fotó: Molnár Péter
Hajdúhadház – Hadházon nagyon értenek a káposztához, mi sem bizonyítja jobban, mint a Hadházi Káposztás Napok idén aratott osztatlan sikere. Néhány receptet Önöknek is elhoztunk, ha már nem volt alkalmuk a helyszínen megkóstolni, most otthon is elkészíthetik a finomságokat!

Savanyú káposztás torta

Hozzávalók 8 szelethez:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz 12 dkg vaj
  • 2 tojás
  • ½ dl tej

A töltelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg szálas savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 dl fehérbor
  • 1 alma
  • 4 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

1. A tésztához morzsolja össze a lisztet a vajjal és egy csipet sóval, majd a tojásokkal meg a tejjel gyúrja cipóvá. Fóliába tekerve a hűtőben 40 percig pihentesse.

2. Közben a hagymát tisztítsa meg, vágja finomra. A káposztát ízlés szerint öblítse át. A szalonnát vágja vékony csíkokra és süsse ropogósra. Tegye rá a hagymát, pirítsa üvegesre, és adja hozzá a káposztát. Ízesítse köménymaggal, babérlevéllel, sóval, borssal, öntse fel a borral, és letakarva párolja, amíg a leve elfő. Amikor a káposzta puha, és már nincs alatta lé, vegye le a tűzről, és keverje bele a kimagozott, vékonyra szeletelt almát. ​

3. A tésztát lisztezett lapon nyújtsa ki, és béleljen ki vele egy alacsony peremű, 26 cm-es piteformát úgy, hogy a permére is jusson. A sütőt melegítse elő 180 fokra. 4. A tojásokat keverje össze a tejszínnel, majd adja a káposztához. Öntse a tésztával kibélelt formába, a tetejét szórja meg reszelt sajttal. A sütőben 35-40 percig süsse. Ezután pár percet pihentesse, majd szeletelve tálalja.​

– Opris Magdaléna (Vámospércs) receptje –

Pontyos töltött káposzta

A töltött káposzta hagyományos hústöltelékét az ínyencek halhúsra is cserélhetik, például pontyhúsra. 1,5 kilogramm filézett húst egy körülbelül 3 kilós pontyból nyerhetünk. A kifilézett húst ledaráljuk, majd a szokásos módon az ismert hozzávalókkal (rizs és fűszerek) beletöltjük a savanyú káposztákba. Bográcsban, füstölt csülök levében főzve a legfinomabb. Busából is készülhet az étel, így még karakteresebb lesz az íze.

– Tóth Csaba és Oláh János (nemzeti horgászok) receptje –








hirdetés