Világunk napról napra élhetőbb hellyé változik

Világunk napról napra élhetőbb hellyé változik
© Illusztráció: Getty Images
Egészségesebbek, gazdagabbak, okosabbak és békésebbek vagyunk, mint valaha.

A híreket olvasva sokszor úgy tűnhet a világ lassan széthullik: minden pokollá változik és a totális összeomlás szélén állunk. Valójában azonban, amit át­élünk objektív mércével mérve az emberiség történetének legjobb időszaka. Soha nem éltünk hosszabb ideig, jobb, biztonságosabb és gazdagabb életet, mint most – írta a Vox.com a napokban az ENSZ legújabb, az elmúlt 25 adataira támaszkodó felmérése, alapján, tizenegy pontban alátámasztva a fenti állítást, melyekről mai oldalunk cikkeiben olvashatnak.

Az emberiség sikere

Az emberi történelem nagy részében az élet undorító, állatias és átkozottul rövid volt – írja Zack Beauchamp cikkének első pontjában, így folytatva: mindössze az elmúlt 200 évben (ahogy a grafikon is mutatja) kezdtek az emberek a ma normálisnak tekintett életkor eléréséhez közelíteni. Míg 1770-ben az átlag életkor 29 év volt a világon (nagyon sokan haltak meg nagyon fiatalon), addig napjainkban a várható életkor 70 év! Az elképesztő különbség a bizonyíték arra, hogy az emberiség legnagyobb sikere történelmében a győzelem a járványok, a szegénység és a háborúk felett, melyek korábban a legtöbb ember életét követelték. A következő pontok pedig éppen ezt a tényt hivatottak alátámasztani, megmagyarázni.

Emelkedőben a globális GDP

Mióta az emberiség létezik, fajunk piszkosul szegény volt. De ez a 19 századtól rohamosan megváltozott.

A világ bruttó hazai terméke az emberiség történetében egyszerűen példátlan módon megugrott. Az okok között a legfontosabbak a felvilágosodás, a tudományos és ipari forradalom, valamint a kapitalizmus. E négy tényező alakította és terjesztette el az új ötleteket és technológiákat – például a modern orvostudományt és az elektromos áramot –, ami lehetővé tette, hogy oly mértékben növeljük vagyonunkat és javítsuk egészségügyi állapotunkat, amiről elődeink még álmodni sem mertek.

HBN