Világunk napról napra élhetőbb hellyé változik

Világunk napról napra élhetőbb hellyé változik
© Illusztráció: Getty Images
Egészségesebbek, gazdagabbak, okosabbak és békésebbek vagyunk, mint valaha.

A híreket olvasva sokszor úgy tűnhet a világ lassan széthullik: minden pokollá változik és a totális összeomlás szélén állunk. Valójában azonban, amit át­élünk objektív mércével mérve az emberiség történetének legjobb időszaka. Soha nem éltünk hosszabb ideig, jobb, biztonságosabb és gazdagabb életet, mint most – írta a Vox.com a napokban az ENSZ legújabb, az elmúlt 25 adataira támaszkodó felmérése, alapján, tizenegy pontban alátámasztva a fenti állítást, melyekről mai oldalunk cikkeiben olvashatnak.

Az emberiség sikere

Az emberi történelem nagy részében az élet undorító, állatias és átkozottul rövid volt – írja Zack Beauchamp cikkének első pontjában, így folytatva: mindössze az elmúlt 200 évben (ahogy a grafikon is mutatja) kezdtek az emberek a ma normálisnak tekintett életkor eléréséhez közelíteni. Míg 1770-ben az átlag életkor 29 év volt a világon (nagyon sokan haltak meg nagyon fiatalon), addig napjainkban a várható életkor 70 év! Az elképesztő különbség a bizonyíték arra, hogy az emberiség legnagyobb sikere történelmében a győzelem a járványok, a szegénység és a háborúk felett, melyek korábban a legtöbb ember életét követelték. A következő pontok pedig éppen ezt a tényt hivatottak alátámasztani, megmagyarázni.

Emelkedőben a globális GDP

Mióta az emberiség létezik, fajunk piszkosul szegény volt. De ez a 19 századtól rohamosan megváltozott.

A világ bruttó hazai terméke az emberiség történetében egyszerűen példátlan módon megugrott. Az okok között a legfontosabbak a felvilágosodás, a tudományos és ipari forradalom, valamint a kapitalizmus. E négy tényező alakította és terjesztette el az új ötleteket és technológiákat – például a modern orvostudományt és az elektromos áramot –, ami lehetővé tette, hogy oly mértékben növeljük vagyonunkat és javítsuk egészségügyi állapotunkat, amiről elődeink még álmodni sem mertek.

HBN0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés