Videó: Világsztár járt Debrecenben

Akt.:
Videó: Világsztár járt Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Közös koncertet adott a Djabe és Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa.

Az idén 20 éves jubileumát ünneplő Djabe zenekar ismét a Genesis (Peter Gabriel, Phil Collins) legendás gitárosával, Steve Hackettel turnézik. Együttműködésük egy közös lemezfelvétellel kezdődött 2003-ban, azóta rendszeresen játszanak egymás lemezein, 2007. óta pedig koncerteznek, turnéznak is együtt.

A Djabe zenekar a hazai jazz/world fusion műfaj képviselője. Több mint 40 kiadványuk jelent meg eddigi 20 éves működésük alatt. Birtokosai a MAHASZ Arany Zsiráf (Fonogram) díjának, eMeRTon díjasok, megkapták a nemzetközi PRince Award elismerést, valamint jelölték a zenekart Los Angelesben Surround Music Awardra is.

A Djabe a legtöbbet külföldön koncertező magyar fúziós zenekar. Eddig 42 országban léptek fel, általában nagy sikerrel. Világszerte népes rajongó táboruk van.

Steve Hackett a Genesis tagjaként több százmillió eladott lemezzel büszkélkedhet, de szóló pályafutása is töretlenül sikeres mind a mai napig. Ezért is különleges ez a kapcsolat a magyar zenészekkel, akikről egyszer azt nyilatkozta: „A legjobb zenekar, akikkel valaha játszottam.” Ez a pozitív tapasztalat készteti őt arra, hogy évente pár hetet együtt töltsön a Djabe zenekarral, színpadon és stúdióban egyaránt.

Az Égerházi Attila és Barabás Tamás vezette formáció minden évben lebonyolít egy rövid turnét Steve Hackett-tel. Ázsia és Európa kiemelkedő fesztiváljain, nemegyszer 15 ezer ember előtt léptek fel, tomboló sikerrel. Idén júliusban és augusztusban több koncertet is adtak, adnak Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban.

A Djabe special guest Steve Hackett zenekar műsorában klasszikus Genesis (Firth of Fifth, Los Endos, In that Quiet Earth), Djabe (Dark Soup, Take A Deep Breath, Distant Dance, Angklung, és a Forward album számai) valamint Steve Hackett (The Steppes, Ace of Wands, Last Train to Istanbul) darabok szerepeltek.

HBN


„A zene ad új energiát a folytatáshoz”
Debrecen – Hét év alatt beírta magát a rocktörténelem legszebb lapjaira, és szólókarrierje is töretlen. Interjú a Genesis együttes egykori szólógitárosával, Steve Hackett-tel.