Világszínvonalú fejlesztés a Debreceni Egyetemen

Akt.:
Világszínvonalú fejlesztés a Debreceni Egyetemen
© Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Az altatásos műtéti beavatkozások során használt izomlazítók problémájára egyedülálló megoldást jelent az a speciális, új típusú monitor, amelynek fejlesztésében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika is részt vett.

A svédországi Senzime által gyártott TetraGraph nevű műszer egyebek mellett pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes légzéstámogatás nélkül, önállóan lélegezni. Az ötéves magyar-amerikai-svéd kooperáció alatt a debreceni klinikán számos mérést végeztek a készülék alkalmasságával kapcsolatban. A monitor használatával jelentősen növelhető a betegbiztonság, valamint csökkenthetők a szövődmények kezelésével járó járulékos költségek is.

Fotó: Kiss Annamarie

Az altatásos műtétek során használt izomlazítók hatásainak megfigyelésére fejlesztette ki a speciális monitort a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, valamint a világhírű Mayo Klinika közreműködésével a svéd cég. Az új eszköz bemutatásának kapcsán tartottak kedden sajtótájékoztatót a Kenézy Villában.

Nő a betegbiztonság

Az innovatív monitor használatával jelentősen növelhető a beteg biztonsága. Világszerte végeznek évente mintegy 70 millió altatásos műtétet, amelyek során az altatószerek és fájdalomcsillapítók mellett az izomműködés kiiktatásához gyógyszereket alkalmaznak. Ezek segítségével könnyebb és biztonságosabb a lélegeztetéshez szükséges cső behelyezése, továbbá az izomlazítószer azt is biztosítja, hogy a műtét során ne történjenek zavaró, akaratlan mozgások.

Sorin Brull, a Mayo Klinika egyetemi tanára | Fotó: Kiss Annamarie

– Az izomlazítók használata veszélyekkel is járhat, a betegek harmadánál enyhébb vagy súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki, a nem megfelelő levegővétel következtében. Ennek kiküszöbölésére páratlan megoldást jelent az új típusú Senzime monitoros műszer, hiszen pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes önállóan, magától lélegezni. Így jelentősen fokozható a betegbiztonság, valamint csökkenthetőek a szövődmények esélyei – fejtette ki a tájékoztatón Sorin Brull, a Mayo Klinika egyetemi tanára.

A készülék nemrég megkapta az Európai Unió forgalmazási engedélyét, és folyamatban van az amerikai orvostechnikai engedélyeztetés is. Magyarországon jelenleg három darab ilyen monitort használnak az egyetem klinikai központjában.

HBN