Világklasszisok cívis randevúja

Világklasszisok cívis randevúja
Világklasszisok cívis randevúja - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A magyar válogatott összes sztárja elindul az úszó ob-n.

Szerdától szombatig Debrecen ad otthont a Széchy Tamás emlékére megrendezendő 116. Úszó Országos Bajnokságnak, aminek sajtótájékoztatóját kedden délelőtt a Debreceni Sportuszodában tartották.

Régi és új vezető

Orendi Mihály a sajtótájékoztató elején jelezte, a Sportcentrum ügyvezető igazgatójaként a keddi az utolsó munkanapja, így az 1999. július 15-én kezdődő, éppen tizenöt éves időszak zárul le az életében. A bejelentést követően a Magyar Úszó Szövetség általános alelnökeként örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy immáron negyedik alkalommal rendezik meg a cívisvárosban az országos bajnokságot, és idén is világklasszisok teszik tiszteletüket a négynapos megmérettetésen, hiszen valamennyi magyar klasszis rajtkőre áll. A szervezéssel kapcsolatban a volt ügyvezető igazgató megemlítette, hogy minden gördülékenyen zajlott, külön érdekesség, hogy nem csak magyar indulók állnak rajthoz, hiszen a harmadik legtöbb úszóval az olasz válogatott nevezett be.

Ezt követően Becsky András, a Debreceni Sportcentrum frissen kinevezett ügyvezetője szólt az újságírókhoz, s mindenképpen fontosnak tartotta megemlíteni, noha hivatalosan ő az új igazgató, a verseny szervezését még elődje végezte, ám nagyon örül, hogy munkája éppen ezzel a bajnoksággal kezdődik.

Izgalmas kihívás

A folytatásban Hosszú Katinka vette át a szót, aki az elkövetkezendő négy napra úgy tekint, mint egy intenzív edzésre, hiszen idén a fő versenye a berlini Európa-bajnokság lesz. A bajnokság történetében rekordot döntő, 17 számban induló világbajnoknő bevallotta, számára is újdonság ennyi versenyszámban rajtkőre állni egyetlen viadalon. A világklasszis hozzátette, fő célja, hogy a bajnokságon önbizalmat szerezzen, és az utána következő, szintén debreceni egyhetes edzőtáborban tökéletesítse formáját.

A DSC-SI-t képviselő olimpiai bajnok Risztov Éva hangsúlyozta szerencsésen kilábalt korábbi betegségéből, három napot feküdt kórházban, majd egy hetet pihenéssel töltött, így maradtak ki edzések, de ezután a tréningek nem lettek lazábbak. Risztov ennek köszönhetően két versenyszámba, 800 és 1500 méteres gyorsúszásba nevezett, de elárulta, ha nem Debrecenben lenne az országos bajnokság, nem is indult volna.

A Debreceni Sportcentrum másik kiválósága, Biczó Bence arról számolt be, hogy 50, 100 és 200 méteres pillangóúszásban méretteti meg magát, ám Hosszúval ellentétben nem úgy tekint az országos bajnokságra, mint edzésre. Az Universiadé-győztes cívisvárosi úszónak tavasszal négy hetet ki kellett hagynia egy vállsérülés miatt, az utolsó versenye áprilisban volt. Számára a mostani erőpróba tökéletesen megmutatja majd, hogyan halad a felkészülése, de a 200 méteres pillangóúszásban mindenképpen szeretné megvédeni bajnoki címét.

Sántics Béla, a DSC-SI úszószakosztályának igazgatója elmondta, a két élversenyző mellett Szilágyi Nikolett képviseli még az egyesületet a viadalon, illetve 10 serdülő és gyermek úszó, akik tapasztalatszerzés céljából indulnak a viadalon.

Délelőtt ingyenes

A versenynapokon a délelőtti előfutamokat (9.30-tól) ingyen tekintheti meg a közönség, míg a délutáni középdöntőkre, illetve finálékra (17 órától) 690 forintért válhatók belépők. A 14 éven aluliak és a 65 éven felüliek ingyen látogathatják az eseményt.

HBN-VL

Címkék: , ,


Sporthírek