Világklasszis a debreceni dozsóban!

Világklasszis a debreceni dozsóban!
Az olimpiai bajnok, hatszoros Európa-bajnoki aranyérmes Alina Dumitru személyében dzsúdóikon látogatott a Debreceni Sportcentrum-SI Oláh Gábor utcai edzőtermébe.

A magyar válogatott parádésan szerepelt a Bécsben megrendezett kontinensviadalon, dzsúdósaink két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek. A Hajdúszoboszlón regeneráló edzőtáborban részt vevő román női válogatottnak sincs szégyenkezni valója az ausztriai szereplést illetően, élversenyzőjük, Alina Dumitru éppen a magyar Csernoviczki Évát legyőzve szerzett elsőséget a 48 kilogrammosok között. Keleti szomszédunk cselgáncsozói a szoboszlói pihenés mellett a DSC-SI Oláh Gábor utcai edzőtermében laza, átmozgató tréningeken is részt vettek. Legjobbjuk, Alina Dumitru készséggel állt a Hajdú-Bihari Napló rendelkezésére.

– Felnőtt világbajnok még nem voltam, szeretném ezt a címet is megszerezni – válaszolt a „Mi motiválja még” kérdésre a Bécsben 6. Eb-aranyát begyűjtő klasszis. – De most elsősorban az olimpiai kvalifikációs sorozatra koncentrálok, szeretnék Londonban jól szerepelni. Az ötkarikás játékokon nyertem már aranyat, jó lenne két év múlva is dobogóra állni.

Akik Alinát terve végrehajtásában megakadályozhatják, azok közül az egyik a tatabányai Csernoviczki Éva, aki az idei kontinensbajnoki fináléban is nagy csatára késztette a román hölgyet. Dumitru elismeri a magyar lány tudását: – Éva nagy ellenfél, ő az új generáció egyik legtehetségesebb képviselője, az egyik nagy riválisként számolok vele. Azt hiszem, óriási csatákat fogunk még vívni.

A cselgáncsozó azt is elmondta, kedveli Magyarországot, Hajdúszoboszlón pedig minden adott a feltöltődéshez, hogy utána új lendülettel vághasson bele az olimpiai kvalifikációs sorozatba.

A román női cselgáncsválogatott gyakorlásait a testközelből figyelhették a debreceni fiatalok, s bár a tréningeken nem a küzdelmi jelleg dominált, Nagy István, a DSC-SI szakágvezetője szerint így is látszott, Alina Dumitru igazi művésze a sportágnak. A világklasszis már a bemutatkozáskor hatalmas tapsot kapott.

– A debreceni fiatalok nem mindennap edzhetnek egy tatamin egy olimpiai bajnokkal, s most azt is láthatták, hogy Dumitru milyen hatékonyan dob jobbra és balra – mondta az erdélyi magyarként román színekben Európa-bajnoki medálokat és 13 országos bajnoki címet szerző Nagy István. – Egykori versenyzőtársam, Florin Berceanu irányítja a román női válogatottat, akitől meghívást kaptunk kolozsvári edzőközpontjukba.