Világi újságíró lett az új szentszéki szóvivő

Vatikánváros – Greg Burke amerikai újságíró veszi át Federico Lombardi szentszéki szóvivő helyét augusztus elsejétől, helyettese pedig – első alkalommal a Vatikán történetében – egy nő lesz, a spanyol Paloma García Ovejero személyében – jelentette be hétfőn a Vatikán.

Federico Lombardi tíz év szolgálat után távozik a vatikáni sajtóközpont éléről, ahova 2006-ban éppen július 11-én nevezték ki.

A váltásra mindenekelőtt Lombardi kora miatt kerül sor, mivel augusztusban tölti be 74. életévét. Lombardi július végén még elkíséri Ferenc pápát Krakkóba, az Ifjúsági Világtalálkozóra, majd jezsuita papként a a rend római központjában folytatja szolgálatát.

Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ (CTV) korábbi igazgatója, szentszéki szóvivőként végigkísérte XVI. Benedek pápaságának éveit, valamint Ferenc pápa első három évét. A Vatikán egyik legnehezebb korszakában vezette a szentszéki kommunikációt, vagyis a 2012-es Vatileaks-botrány idején, amikor XVI. Benedek pápa inasa szolgáltatott ki bizalmas dokumentumokat a sajtónak. Federico Lombardi tájékoztatta a Vatikánba a világ minden részéből érkezett újságírókat XVI. Benedek 2013 februárjában történt lemondásakor, és az ezt követő pápaválasztás időszakában is.

Lombardi utóda a vatikáni tudósítók körében jól ismert 56 éves amerikai újságíró, Greg Burke, aki húsz éve dolgozik a Szentszéknél. Először a Time magazin, majd a Fox televíziócsatorna vatikáni tudósítója volt, a 2012-es Vatileaks-botrány idején a szentszéki államtitkárság kommunikációs munkatársaként dolgozott, 2015 decemberétől Federico Lombardi első számú helyettese volt.

Greg Burke az Opus Dei nemzetközi katolikus szervezet tagja, Lombardi elődjéhez, a szintén világi Joaquin Navarro Valls korábbi szentszéki szóvivőhöz hasonlóan.

Greg Burke helyettese a 41 éves spanyol újságírónő, Paloma García Ovejero, a spanyol katolikus Radio Cope eddigi tudósítója, aki meglepetésnek nevezte felkérését.

Greg Burke úgy nyilatkozott, hogy egy amerikai és egy spanyol újságíró kinevezésével a Vatikán kommunikációja még inkább nemzetközivé válik.

– MTI –