Világhírű virágünnepünk karneváli hete indul

Képünk a tavalyi rendezvényen készült
Képünk a tavalyi rendezvényen készült - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Tizennégy virágkocsi a téren és kétezer fellépő a Nagyerdei Stadionban a gálaműsoron.

Koroknai Árpád a vasparipáról lepattanva a Kölcsey Központ előtt ragadott mikrofont és énekelte abba: „Nem kérdem én, anyád hol szült világra….” Az ország bármelyik pontján is éljen az ember, a Virágkarnevál mindenki számára vonzó, színes, vidám rendezvény. Erről tanúskodik a tény, hogy a város minden szállása foglalt már a program idejére.

Koroknai Árpád | Fotó: Derencsényi István Koroknai Árpád | Fotó: Derencsényi István ©

Az augusztus 15 és 21. között tartandó eseménysor – koncertek, sörkert, megyei értékek szigete, gyermekprogramok, musical, kiállítások – csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentették: idén tizenöt fős lesz az ünnepi felvonulást értékelő zsűri, vagy, ahogyan Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező ügyvezetője fogalmazott: a cívisváros jó hírét vivő nagykövetek. Így világszerte megkedvelhetik a cívisvárosi hagyományt, amelynek hírnevére egyre inkább igazzá válhat a Karneváléjen is fellépő „Kori” énekelte Koppány dala: „Kárpátok gyűrűjéből szállj fel szabad madár.

Kettős ünnepre készül Debrecen

Helyi értékek, cseh nedű, külföldi fellépő – színes, akár egy virágos mező. Ahogyan tették azt a chopperek bőrmellényes lovagjai úgy robog be életünkbe a Virágkarnevál. A közel két emberöltőnyi híres debreceni hagyomány az elmúlt hetekben már „sokat hallatott magáról”, szombattól pedig a nagyerdei fák között égbe szökő trombitahang jelzi kivirult a város, megkezdődött a karneváli hét. A „riadót” a Pannonia All Star Ska Orchestra fújja a Szabadtéri Színpadon augusztus 15-én, ugyanezen a napon nyílik a Kölcsey Központban a Szent István és műve – Szövött Himnuszok című tárlat és a hivatalosan a Cseh Sörnapok is, ám a Békás-tónál rendezendő fesztivál főszervezője Martin Imre elárulta, a nagy hőségben nem hagyja sorvadozni a debrecenieket, akik a szerdai nulladik naptól már megízlelhetik a harminchat sörgyár százféle termékét egészen augusztus 22-ig.

Tűzijáték az egyetemnél

– Kettős ünnepre készül a város. Az államalapításra és Szent Istvánra emlékezve azt ünnepeljük, hogy ezer éve alkotunk államot a Kárpát-medencében, ennyi ideje vagyunk része az európai keresztény kultúrának – kezdte Komolay Szabolcs alpolgármester. Hozzátette: 1966-ban egynapos volt a rendezvény mára egyhetes fesztivállá nőtte ki magát. A tény, hogy a megyeszékhely minden szállása elkelt a jövő hétre, jól mutatja a Virágkarnevál jelentőségét az ország életében. Az alpolgármester a tűzijáték kapcsán elmondta: idén is a egyetemtérről csodálhatják meg azt az érdeklődők.

Kovács Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője bejelentette, hogy a szervezet zenekara idén részt vesz a karneváli menetben.

A 2015-ös Debreceni Virágkarnevál sajtótájékoztatója | Fotó: Derencsényi István A 2015-ös Debreceni Virágkarnevál sajtótájékoztatója | Fotó: Derencsényi István ©

Takács Attila, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka azt emelte ki, hogy Budapesten kívül Debrecenben vonják fel ünnepélyes körülmények között az állami lobogót.

Biztonságban leszünk

A megyei rendőrséget képviselő Ványi József alezredes vázolta az útlezárásokat, menekítési tervet. Mint mondta, az ünnepen szolgálatot teljesítő forgalomirányító munkatársainak augusztus 17-én gyakorlatot tartanak a cívisváros nagyobb forgalmi kereszteződéseiben. Figyelmeztetett, a Kölcsey Központ parkolója előtt és mögötti utat is elzárják a forgalomtól délután kettőig, így ezt figyelembe véve érdemes itthagyni a járműveket. Parkolni lehet még halközi vagy az Apolló Parkolóházban, a Vásárcsarnokban, a Fórumban vagy a nagy bevásárlóközpontoknál. Hangsúlyozta, a társszervekkel együtt felkészültek, de csak akkor tudják szavatolni a biztonságot, ha a polgárok is figyelmet fordítanak egymásra.

Megyénk kincsei

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a többi között az Értékszigetre hívogatta az érdeklődőket. A Békás-tó játszótér felőli területén augusztus 15-től megyénkbeli települések kincsei, mesterei és művészeti csoportjai mutatkoznak be, és minden nap 18 órától egy-egy nép- vagy világzenei koncert gazdagítja a programot. A szigetre érkezik a Magyar Értékek Vándortérképe is – nyilatkozta.
A tizennégy virágkocsit felvonultató mozgalmas karneváli menettel és számos ünnepi programmal színesített augusztus 20-i ünnepet impozáns kétórás gála koronázza a Nagyerdei Stadionban, ahol kétezer fellépő szórakoztatja a jelenlévőket. A nap tűzijátékkal és utcabállal zárul.

HBN–HABE


Nagykövetek

Asha Bat Miss India; Berecz András énekes, mesemondó; Csányi Sándor színész; Csemer Boggie énekes, Csuja Imre színész; Hajas László mesterfodrász; Ráckevei Anna színésznő, a Csokonai Színház igazgatója; Román Sándor az ExperiDance művészeti vezetője; dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója; Südi Iringó versenytáncos; Szabó György a bükki füvesember; Tenki Réka színész; Varga Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó; Vastag Tamás énekes; Weisz Fanni szépségkirálynő, esélyegyenlőségi aktivista.

Értéksziget és cseh sörkert a Debreceni Virágkarneválon
Értékszigettel bővül a Debreceni Virágkarnevál idei programsorozata: a nagyerdei Békás-tó partján 14 hajdú-bihari település helyi értékeivel, hagyományos termékeivel, művészeti csoportjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők – közölte a szervező Főnix Kft. ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.