Világhírű indiai sebész az egyetemen

Világhírű indiai sebész az egyetemen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A világ egyik legjobb endoszkópos sebésze végzett interaktív, élőben közvetített bemutatóműtéteket a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját. Az indiai Shailesh Puntambekar Európában most először ismertette egyedülálló technikáját.

– A 21. századi nőgyógyászati onkológiai tankönyvekben biztosan olvashatjuk majd Shailesh Puntambekar nevét. A professzor arról híres, hogy a legbonyolultabb műtéteket is nagyon gyorsan el tudja végezni, amellett hogy nagy biztonsággal alkalmazza a laparoszkópiás technikát – nyilatkozta az unideb.hu-nak Póka Róbert igazgató az indiai vendégprofesszorról.

A szakember Dilip Vasant Kale nőgyógyász professzorral együtt Indiából, a Savitribai Phule Pune University-ről érkezett négynapos szakmai látogatásra a Debreceni Egyetemre.

A neves sebész május 30-án két nőgyógyászati onkológiai laparoszkópos műtétet hajtott végre a klinikaigazgatóval közösen a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A beavatkozásokat az élő videó-közvetítésnek köszönhetően interaktív módon lehetett figyelemmel kísérni a klinika tantermében.

– Ennek az endoszkópos műtétnek egy speciális koreográfiáját dolgozta ki Puntambekar professzor, amit most részletesen demonstrált a műtőben. Rendkívüli volt az, hogy élőben közvetítve, lépésről lépésre nyomon tudtuk követni a beavatkozásokat, és látni azt, hogyan reagálja le az előre nem látható körülményeket – fogalmazott Póka Róbert, akinek az indiai szakember megtanította sajátos módszerét.

A klinikaigazgató szerint egy ilyen bemutatóműtét olyan, mintha egy filmet képkockáról képkockára néznénk meg, ami rendkívül hasznos a szemléletformálás szempontjából.

A Debreceni Egyetem női klinikáján a laparoszkópos méheltávolítás technológiáját 2014-ben vezették be, napjainkban pedig már a bonyolultabb nőgyógyászati daganatok miatt végzett műtétek esetében is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a módszert.

– Az elmúlt négy évben nulláról 30 százalékra emelkedett a technológia alkalmazási aránya ezen a területen, a nem daganatos elváltozások miatt végzett műtétek többségét pedig már laparoszkópiás módszerrel végeztük. Óriási fejlődés történt tehát, de van még mit tanulnunk, ehhez a világhírű indiai szaktekintélyek jelentős módon járultak hozzá – tájékoztatott a professzor.

mutet3_Shailesh Puntambekar | Fotó: unideb.hu

Az vendégeket egyébként lenyűgözte a Debreceni Egyetem nagysága és a klinikán zajló professzionális munka. Shailesh Puntambekar az unideb.hu kérdésére elmondta: nagyon érdekli a Közép-kelet-európai régió, ezért is érkezett hazánkba. Járt már Romániában és Bulgáriában, de egyedülálló műtéti technikáját élőben először Magyarországon, a Debreceni Egyetemen mutatta be.

– Hiszek abban, hogy a megszerzett tudást tovább kell adni, és ez ma már a modern technikának köszönhetően sokkal könnyebb, mint annak idején. Azzal, hogy a Debreceni Egyetem neves professzorának, Póka Róbertnek taníthattam meg a módszerem, olyan mintha megdupláztam volna a tudásomat – mondta a világhírű szakember.

mutet2_Fotó: unideb.hu

Az indiai vendégek május 31-én előadásokat is tartottak a Klinikai Központban. Shailesh Puntambekar egyik legnagyobb vívmányáról, élete szakmai csúcsáról, az endoszkópos méhátültetésről tartott előadást, melyet Indiában először ő hajtott végre. Kale professzor a méhtükrözésről, felesége – a világszerte ismert diabetológus – Shailaja Kale pedig a terhességi cukorbetegségről beszélt.

– Debreceni Egyetem –