Világháborús centenárium – Theresa May és Emmanuel Macron megkoszorúzta a franciaországi brit emlékhelyet

Párizs – Theresa May brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő együtt emlékezett meg pénteken az első világháborúban Franciaországban, a somme-i csatában elesett brit katonákról a világháborút lezáró fegyverszünet aláírásának 100. évfordulója előtt két nappal.

A két ország vezetője az észak-franciaországi Albert település polgármesteri hivatalában folytatott kétoldalú megbeszélést és munkaebédet követően megkoszorúzta Thiepvalban a brit katonai emlékművet.

A somme-i csata amelyet 1916. július 1. és november 18. között vívtak a nyugati fronton, az első világháború egyik legnagyobb ütközete volt. Az első napon 20 ezer brit katona halt meg és 40 ezren sérültek meg, ami a brit hadsereg történetének legvéresebb napját jelentette.

A brit-francia megemlékezéssel vette kezdetét a tűzszünet aláírása 100. évfordulóján Franciaországban rendezett nemzetközi megemlékezés-sorozat.

A egyik legfőbb esemény vasárnap délelőtt a párizsi Diadalív alatti főhajtás lesz, ahol a francia köztársasági elnök mintegy száz külföldi delegáció, köztük 72 állam- és kormányfő előtt beszédet mond a multilaterális világrend védelmében. A centenárium csúcspontjának ígérkezik szombat délután Angela Merkel részvétele a Compiegne közelében rendezendő megemlékezésen, ahol száz évvel ezelőtt egy vasúti kocsiban Németország aláírta a fegyverszünetet az antanthatalmakkal, s ezzel véget ért a négy évig tartó első világháború.

– MTI –