Sport

2015.01.06. 12:51

„Szép tavasz elé nézhetünk”

Debrecen - A DVSC csapatkapitánya, Szakály Péter bízik a jó folytatásban, de hiányoznak neki az ultrák a Nagyerdei Stadionból.

Debrecen - A DVSC csapatkapitánya, Szakály Péter bízik a jó folytatásban, de hiányoznak neki az ultrák a Nagyerdei Stadionból.

Bár nem úgy indult az őszi szezon a DVSC-TEVA labdarúgói számára, ahogyan azt várta tőlük a közvélemény, egy hosszú huszáros hajrával a piros-fehérek a negyedik helyen telelhetnek, egyetlen ponttal lemaradva a harmadik pozícióban álló Diósgyőrtől. A sérülésekkel tarkított és igen mozgalmasra sikeredett elmúlt félévet a csapatkapitány, Szakály Péter értékelte.

A héten elkezdődik a Loki felkészülése a tavaszi szezonra, véget ér tehát a szabadság az Önök számára is. Hogyan telt a karácsony és a szilveszter, sikerült kellően feltöltődnie az új esztendőre?

Szakály Péter: Ha viccesen akarnék fogalmazni, akkor azt is mondhatnám, hogy már év közben is sikerült kipihennem magam, annyit voltam sérült az ősszel. Ám a valódi pihenés tényleg az, hogy nem csupán meccsről, edzésről vagy rehabilitációs tréningről szól az ember napja, hanem elutazik mondjuk az ország másik végében lakó szüleihez. Ott töltöttük a karácsonyt, a szilveszter pedig a menyasszonyom társaságában telt, kettesben. Elmondhatom, hogy maximálisan sikerült kipihennem magam, készen állok a következő feladatokra.

Ha visszatekintünk a 2014-es esztendőre, tulajdonképpen három fő egységre lehet bontani a DVSC évét. Az első etap januártól május végéig, a bajnoki cím megnyeréséig tartott. Úgy vélem, arra az időszakra nem lehet panaszuk.

Szakály Péter: Ez igaz, bár az előnyünk birtokában arra számítottunk, hogy kicsit könnyebb dolgunk lesz a bajnokságban, de a Győr szívósan küzdött és szorosan feljött mögénk a tabellán. Az egy kemény idegi csata volt, mindkét gárda győzelmi kényszerben volt fordulóról fordulóra, de megoldottuk a feladatot, sőt erőn felül teljesítettünk. Ez a szakasz tehát jól alakult számunkra.

A második ilyen szakasz a „boriszovi sokkal” kezdődött és egészen októberig húzódott. Valóban annyira megfogta a társaságot a 95. percben bekapott gól okozta kiesés a Bajnokok Ligájából a BATE ellen?

Szakály Péter: Abba a percbe nem egyetlen mérkőzés fájdalma sűrűsödött bele, hanem egy egész év munkája veszett ott kárba. Egy esztendeig dolgoztunk azért, hogy megnyerjük a bajnokságot és megmérettethessünk a nemzetközi kupában. S amikor ott vagy egy hajszálra a céltól, mégsem sikerül beérned, na, az az érzés szinte leírhatatlan, körülbelül olyan, mint egy kiütés a ringben. Egy olyan sokk, amelyből hetekig, hónapokig nem tudtunk felocsúdni. A csapatban mindenki mindent megtett a továbbjutásért, jól is játszottunk, ezért roppant igazságtalannak éreztük a kiesést.

Úgy tűnt, mintha az életkedvük is elment volna a kudarcot követően.

Szakály Péter: Nehéz ezt kívülről megérteni. Tudom, hogy a szurkolóknak is nagyon fájó volt a BATE elleni 3–1-es vereség, de a vezetőknek, az edzőknek és a játékosoknak még nehezebb volt megemészteni. Tulajdonképpen nem is csak egy, hanem több év munkája volt abban, hogy ott legyünk valamelyik csoportkörben, azt hiszem, meg is érdemeltük volna. Ha valamelyik főtáblára kerültünk volna, ki tudja, mekkora lökést adott volna a társaságnak! De a futballban persze nem játszik a ha... Nagyon sok szép élménynek lehettünk már a részesei a Lokival, most ért bennünket egy nagyon rossz is, remélem, újabb ilyet nem kell megélnünk. A boriszovi végjáték életem legrosszabb sportélménye volt.

Mi változott meg az év harmadik szakaszára, amikor a szezon végefelé nyolc meccsből hetet megnyertek és most ott toporognak a dobogó közvetlen közelében?

Szakály Péter: Tulajdonképpen semmi nem változott meg, csak addigra már annyira görcsösen meg akartuk mutatni a bajnokságban, mit érünk valójában, hogy egyszerűen át kellett szakadnia egy gátnak bennünk. Végig tudtuk, hogy nem lettünk rosszabb futballisták, ha lehet, még keményebben edzettünk és sok pluszmunkát is végeztünk. Amikor rosszabbul ment a bajnokságban és a meccsek végén kaptunk gólokat, a média is előszeretettel ránk sütötte a bélyeget: „a DVSC nem tud szabadulni a boriszovi átoktól”. Az utolsó pillanatokban bekapott gólok újra feltépték a BATE ellen kapott sebeket. Valahogy ki kellett ebből a helyzetből kecmeregnünk, szerencsére a Honvéd elleni 4–0-val sikerült egyenesbe kerülnünk. Ezt követően minden úgy alakult, ahogyan azt terveztük, sorra nyertük a mérkőzéseket és most ott vagyunk a dobogó közvetlen közelében.

Mit vár a csapattól tavasszal?

Szakály Péter: Nem szeretnék nagyon előre tekinteni, de az a célunk, hogy nyáron ismét indulhassunk a nemzetközi kupában, tehát a dobogó a minimális célunk. Ha megnézzük az elmúlt félévet, látható, hogy azok a középpályások, akik az előre játékban jeleskednek, kivétel nélkül mindannyian sérüléssel bajlódtak. Bódi Ádám a szezon elején a bokájával bajlódott, Selim Bouadla szintén rendszeresen megsérült, Rene Mihelicnek beszakadt a combizma, azt pedig fel sem tudom sorolni, jómagam hány nyavalyán esten keresztül az ősszel. Ez nagyban meghatározta a DVSC-TEVA szereplését, az idény végére azonban ezek a játékosok visszatértek, hosszabb-rövidebb időt a pályán tudtak tölteni, ez is hozzájárult ahhoz, hogy decemberre „kiegyenesedtünk”. Ha mindenki egészségesen végig tudja dolgozni a felkészülést, egyben marad a gárda, esetleg érkezik egy-két új játékos, akkor szerintem szép tavasz elé nézhetünk.

Ehhez szükség lenne a drukkerekre is, milyen érzés az ultrák jelenléte nélkül futballozni a Nagyerdei Stadionban?

Szakály Péter: Nagyon nem jó érzés. Az MLSZ próbál egy kicsit „nyugatibb” gondolkodást meghonosítani a hazai lelátókon, ugyanakkor a drukkereket is maximálisan meg lehet érteni. Nem csak a nagyobb szurkolói csoportokról van szó, úton-útfélen találkozom a városban szimpatizánsokkal, B-közepesekkel és szimpla meccsrejárókkal is, egyöntetű a vélemény, ez a hercehurca nem viszi előre a magyar labdarúgást. A játék a szurkolókért van, itt a gyönyörű stadionunk, ennek hiányára panaszkodtunk hosszú évekig, most pedig azt kell látnunk, hogy háromezer ember elvész ebben a csodás arénában. Amikor kilátogattak az ultrák a Nyíregyháza elleni meccs előtti edzésünkre, nagyszerű volt érezni, hogy mellettünk állnak. Olyan hangulatot teremtettek a hanggránátokkal és a buzdításukkal, hogy szó szerint libabőrösek lettünk. Akkor is elmondták, nem velünk van bajuk és a DVSC a mindenük. Úgy vélem, valahogy rendezni kellene ezt az illetékeseknek. Sok rangadónk lesz itthon tavasszal és Debrecenre mindig is az volt a jellemző, hogy a szurkolótábor 12. játékosként segítette a csapatot. Szeretnénk, ha ez az érzés visszatérne, mi a csapattal nyitottak vagyunk és bármilyen kompromisszumra hajlunk a megoldás érdekében. Ha az ultrák visszatérnének a szektorukba, a buzdításukkal a többi nézőt is inspirálnák a minél hangosabb szurkolásra.

Dárdai Pál érkeztével egy csapásra ismét komolyabb presztízst jelent a válogatott tagjának lenni. Miként látja az esélyeit a címeres mezt illetően, illetve ott lesz-e a gárda a 2016-os Európa-bajnokságon?

Szakály Péter: A válogatottság mindig cél egy futballista életében, de hogy ez megvalósuljon, annak nagyon sok összetevője van.

Amikor jól ment a szekér a Debrecennek, akkor több játékos is ott volt a nemzeti csapat keretében, nyilván az ősz eleji szereplésünk nem segítette azt elő, hogy most is sokan ott legyünk a válogatottban. Jelenleg az az elsődleges célkitűzésem, hogy jól sikerüljön a téli felkészülésem. A következő az, hogy jó játékkal tudjam segíteni a Lokit, azt követően pedig szeretnék visszakerülni a válogatottba. A címeres csapat esélyeivel kapcsolatban már akkor optimista voltam, amikor kiderült, hogy a harmadik helyezett pótselejtezőt vívhat az Európa-bajnokságra való kijutásért. A legutóbbi három meccsből sikerült hét pontot szerezni, így főleg reálisnak érzem a magyar válogatott kijutási esélyeit.

Végül egy nem egészen szakmai kérdés: régóta együtt van a menyasszonyával, mikorra tervezik a családalapítást?

Szakály Péter: Fogalmazzunk úgy, napirenden van a téma, a következő jelentősebb lépésre júniusban kerül sor.


Szóljon hozzá a Facebookon!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!