Világbajnoki cím 16 évesen? Orosz Viktornak sima ügy!

Orosz Viktor
Orosz Viktor - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Hihetetlen tehetség, szívós kitartás, napi három óra edzés; ez a receptje a világ legjobb íjásza címnek.

A Tóth Árpád Gimnáziumba jár a 16 éves világbajnok íjász, Orosz Viktor (egyesülete a debreceni Letizia Sportclub).

Viktor tízévesen kezdett ismerkedni az íjászattal, és még abban az évben országos bajnoki címet szerzett. Az elmúlt öt év alatt összesen 33 országos csúcs fűződik nevéhez, ötszörös Diákolimpia Bajnok és tízszeres Országos Bajnok.

Hihetetlen teljesítmények

Tizenkét évesen már nemzetközi versenyeken hasított, megszerezte az IFAA teremíjász Európa Bajnoki címét és megnyerte a Közép-Európa kupasorozat zágrábi fordulóját. A teljes kupasorozatot 13 évesen megnyerte, a 15–17 évesek között, 14 évesen az IFAA Teremíjász Európa Bajnokságon két új Világ- és Európa-csúcsot lőtt.

Tizenöt évesen a franciaországi Nimes-ben rendezett 2014-es terem­íjász Világbajnokságon nála jóval idősebb versenyzők elől szerezte meg a magyar íjászat első World Archery Terem­íjász Világbajnoki címét.

2015 januárjában Világkupa első helyet szerzett a csigás junior íjászok kategóriájában. A legmodernebb vadonatúj csigás íjat kapta az első helyezett. Februárban Európa Bajnoki címet nyert, ebben a szakágban magyar versenyző még soha nem ért el ilyen eredményt. Teremben a hazai felnőtt csigás íjász mezőnyt „utasította” maga mögé az Országos Bajnokságon.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Májusban az Ifjúsági Európa Kupasorozat első fordulóján Klagenfurtban Viktor fölényes győzelemmel szerezte meg az Európa kupa győzelmet. Júniusban az egyesült államokbeli Yanktonban, a World Archery Ifjúsági Világbajnokságán fölényes győzelemmel nyerte meg az aranyat, ezzel megszerezve hazánknak az első szabadtéri, pályaíjász Világbajnoki címet.

Júliusban megnyerte a szabadtéri ifjúsági Európa Kupa-sorozat római fordulóját is és összesített Európa Kupa-győztes lett.

Háromszáz lövés naponta

Számomra minden az íjászat – nyilatkozott Orosz Viktor a Naplónak. Apa vadász, s nyolc­éves lehettem, amikor elvitt magával Budapestre a FeHoVa-ra (Fegyver, Horgászat, Vadászat kiállítás). Az íjász standoknál kaptam egy csigás íjat szórakozni. Lövöldöztem szalmabálákra, nagyon élveztem, így komolyabb íjat kaptam 9 évesen, karácsonykor. Ekkor kezdtem versenyezni. Amikor először indultam a diákolimpián, mindenkit legyőztem. Jól indult a széria, megalapozta az önbizalmamat. 13 éves voltam, amikor meglőttem a kiküldetés szintet, bekerültem a válogatottba, s nemzetközi versenyeken is elindultam. Edzésenként minimum kétszáz lövés az adagom, sőt most már háromszáz is. Tavaly jutottam arra a szintre, hogy megtanultam lőni, megtanultam versenyezni – mondja elképesztő szerényen a döbbenetes sikereket elért ifjú íjász világbajnok. Suli után mindennap két órát lövök, heti háromszor erőnléti edzésre járok.

Októberben Iránban az Ázsiai kupán felnőttek között indulok, jelenleg arra készülök. „Próba teszi a mestert” elvét vallom, nyolcvan százalék tapasztalati alapon végzem az edzéseket. Az íjászat a mozgás gyakorlása, tudni kell egyformán végrehajtani a lövést bármilyen körülmények között. Számít, hogy a Nap hogyan süt, délelőtt teljesen máshová lövünk mint délután. Merről fúj a szél, milyen erősen, milyen lökésekkel érkezik, mikor húzhatjuk ki az íjat, hogy a megfelelő pillanatot kapjuk el. Mindezekre szorgos gyakorlással lehet felkészülni. – szögezte le a 16 éves világbajnok.

HBN–Kovács Enikő

Címkék: ,


Sporthírek