Vikunya érkezett a Szegedi Vadasparkba

Vikunya lány érkezett a Szegedi Vadasparkba.

A tevefélék családjába tartozó állat a fajmegmentő program részeként érkezett egy két hímből és egy nőstényből álló csapathoz. A nemzetközi program azt szeretné, ha egy-két éven belül elkezdenének szaporodni ezek az értékes gyapjuk miatt a kihalás szélére került állatok.

Még a gondozójuk elől is elszaladnak a vikunyák. Nagyon bizalmatlan állatok, ezért is izgultak a vadaspark dolgozói, hogy befogadja-e az összeszokott csapat az új jövevényt. A beilleszkedés végül jól sikerült, rövid idő után már együtt mozgott, együtt evett a négy tagból álló csapat. A vadaspark gondozói abban bíznak, hogy hamarosan szaporulat is lesz – mondta a Független Hírügynökségnek Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjtemény-felügyelője. Merthogy éppen ezért érkezett Szlovákiából a nőstény vikunya.

A tevefélék családjába tartozó, púp nélküli állatok Dél-Amerikában őshonosak. Értékes gyapjuk miatt – amelyből a királyi családok öltözékét készítették – a kihalás szélére kerültek. Aztán a helyi kormányok úgy döntöttek, a vikunyák védelmével az indiánokat bízzák meg. Az állatokat odaadták az indiánoknak, hogy őrizzék őket, ezért cserébe lehetővé teszik azt, hogy kétévente befoghassák ezeket az állatok és a gyapjukat lenyírják. Ez bejött – mondta el Veprik Róbert igazgató.

Ennek köszönhetően a vikunyák megmentése jó úton halad. A dél-amerikai teveféléknek négy faja létezik, a vikunyák, az alpakák, a guanakok és a lámák. Az országban egyedüliként a Szegedi Vadasparkban található meg mind a négy fajuk.

– Független HÍrügynökség –

Címkék: , ,