Viharok Dél-Magyarországon

Összesen 400 helyre riasztották a tűzoltókat az ország egy részére kora délután lecsapó viharok miatt pénteken.

A legtöbb káreset Békés megyében volt, ott Mezőhegyesen okozta a legnagyobb károkat a vihar. A településen tartott rendezvényen, egy lovas versenyen 12 ember sérült meg, közülük 11-et vittek kórházba a mentők. Viharok voltak Tolna és Somogy megyében is, jelentős károkról érkeztek adatok a katasztrófavédelemhez.

400 riasztást kaptak a tűzoltók országszerte

A délutáni viharok miatt 400 riasztást kaptak a tűzoltók országszerte. A legsúlyosabb a helyzet Békés megyében, ahol 165 helyre kellett kimenniük a tűzoltóknak. A legtöbb helyen fák dőltek ki, de épületekben is esett kár – mondta a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mezőhegyesen a lovardában tetőt rongált meg a szél, 11 ember megsérült az ott tartott rendezvényen a viharban. Mezőhegyesen a vonatközlekedés is megbénult az egyik vasútvonalon, amire fák dőltek. Ezeket a tűzoltók eltávolították időközben. Több, a különböző helyszínekre riasztott tűzoltó egységnek meg kellett szakítania útját az utakra dőlt fák miatt. A tűzoltók csak ezek eltávolítása után tudtak vonulni az eredetileg megadott címekre. Több helyen előfordult, hogy fák dőltek a villanyvezetékekre is, a tűzoltók és a katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatban van az áramszolgáltatókkal – mondta a szóvivő.

Vihar volt Tolna megyében is, 50 helyen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk eddig. A megye északi részén, Koppányszántó, Tamási, Nagykónyi, Értény, Ozora térségében körülbelül 80 milliméter eső esett nagyon rövid idő alatt. A helyszínre 20 ezer homokzsákot visznek, az eddigi jelzések szerint a vihar jelentős károkat okozott.

Somogy megyében elsősorban Tab térségében több mint 50 helyszínen kellett a tűzoltóknak vízszivattyúzást végezni. Mesztegnyő, illetve Berzence térségében a halastavak megteltek vízzel, emiatt itt homokzsákkal erősítették a töltéseket. Csurgón egy patak áradása miatt 6 lakóház pincéjébe folyt be a víz. Itt is szivattyúzni kellett, illetve homokzsákok kirakásával megakadályozni a további vízbefolyást – mondta Szentes György.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Mezőhegyesen egy lóversenyről 11 embert vittek kórházba. A mentők egy tizenkettedik sérültet a helyszínen láttak el. A településen több helyen 20 centiméter vastagon állt a jég a földön, ami a vihar után órákkal is megmaradt. Ablakok törtek ki, házak teteje rongálódott meg, a fákról eltűntek a levelek.

– Független HÍrügynökség -