Helyi közélet

2016.09.20. 17:48

Zöldebbé tennék a várost

Debrecen - Uniós pályázat segítségével csökkentenék az üvegházhatást, így kevesebb lehet a szmogriadó.

Debrecen - Uniós pályázat segítségével csökkentenék az üvegházhatást, így kevesebb lehet a szmogriadó.

Az életszínvonal szinten tartása mellett magasabb minőségre is emelnénk a város környezetét – jelentette ki Gyarmathy István, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára a Zöldellő Debrecen program eseményén. Az egyesület és a Natív, fiatalokból álló szervezet közös rendezvénysorozatának célja, hogy felhívják a figyelmet a cselekvésre a város környezettudatosabbá válása érdekében. – A 2020-as évekre azt szeretnénk elérni, hogy Debrecen is pályázhasson az Európa Zöld Fővárosa címért – tette hozzá. Az ezt elősegítő Új Főnix Terv – melyben a főpályaudvar fejlesztése is benne van – 200 milliárd forint uniós forrású beruházási összeggel bír.

Jobbá tennék a környezetet

– Összesen 80 ezer négyzetméternyi területet újítanánk meg, melyre korábban forráshiány miatt nem volt lehetőség – ismertette dr. Barcsa Lajos alpolgármester, aki programsorozat első meghívottja volt. Hozzátette, fásítanák és növényekkel népesítenék be a lakótelepeket.

A közlekedésfejlesztés is kiemelt figyelmet kap: a légszennyezettség csökkentésének érdekében a nagy teherbírású gépjárművek elkerülőutakon haladhatnának el, ezzel kivezetve a tranzitforgalmat városból. Debrecen nyugati részén ez már elkészült, ám terveik szerint körgyűrűt hoznának létre a település mentén. – A levegőtisztításra további terveink is vannak – folytatta –, megújuló energiával csökkentenénk az üvegházhatást és felhívnánk a lakosság figyelmét a károsanyag-kibocsátásra. Az előbbi, közel 30 milliárd forintos beruházásra további uniós pályázatot nyújtanának be. Előreláthatólag így a szmogriadó száma is csökkenne – következtetett dr. Barcsa Lajos, majd hozzátette, a jövőben újabb kerékpárutak építése is megvalósulhat. Debrecenben pillanatnyilag 80 kilométer hosszúságú bicikliút érhető el, ám egyes szakaszok még nincsenek rendeltetésszerűen összekötve. Az elkövetkező időszakban ezt is orvosolni szeretnénk – jelentette ki, majd kilátásba helyezte egy-egy új, Debrecenből Balmazújváros vagy Hortobágy irányába tartó kerékpárút elkészültét, mely többek között a kirándulók érdekeit is szolgálná.

További fejlesztések várhatóak

A hétfői eseményen kiderült továbbá az is, hogy folytatnák a Nagyerdő fejlesztését. Dr. Barcsa Lajos elmondta, számba vették a strandfürdő, a kultúrpark, valamint az Ötholdas Pagony játszótér felújítását, kibővítését. Terveik szerint az állatkertet európai színvonalúra fejlesztenék fel és új állatfajokkal (például elefántokkal, fókákkal) bővítenék a már meglévő kínálatot.

A tócóskerti óvoda felújítását is kilátásba vették, valamint további új óvodák és bölcsődék is megnyílhatnak a belváros közelében. A Családsegítő és Gyermekjóléti központ is megújulhat. Az Új Főnix Terv fejlesztéseiben az önkormányzat is részt vesz – tette hozzá az alpolgármester.

HBN–FL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában